Satellietfoto's suggereren illegale wapenhandel tussen Rusland en Noord-Korea

5 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Satellietfoto’s lijken nieuw bewijs te leveren voor vrachtschepen die pendelen tussen Rusland en Noord-Korea, ter ondersteuning van een illegale wapenhandel die de oorlog van Moskou in Oekraïne versterkt. De Verenigde Staten hebben Rusland herhaaldelijk beschuldigd van het kopen van wapens uit Noord-Korea. De beelden, geleverd door het Royal United Services Institute in Groot-Brittannië, ondersteunen deze beschuldiging en geven extra details over zendingen vanuit een Noord-Koreaanse haven.

Illegale wapenleveringen

Volgens de analyse lijken de zendingen te zijn afgeleverd bij een Russisch munitiedepot op ongeveer 200 kilometer van de Oekraïense grens. Het is onmogelijk te bewijzen wat er in de honderden containers zit die werden geladen in de haven van Rajin, in de Rason Speciale Economische Zone van Noord-Korea, op twee vrachtschepen met banden met het Russische leger. De Witte Huis beschuldigde Noord-Korea er vrijdag van meer dan 1.000 containers naar Rusland te hebben verscheept, die naar verluidt gevuld waren met wapens.

Overtreding van VN-sancties

Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat de zendingen de Verenigde Naties-sancties overtreden die Noord-Korea verbieden om wapens en militaire uitrusting te verhandelen. Na de beschuldigingen van het Witte Huis ontkende een hoge Russische diplomaat, Oleg Burmistrov, in de Russische staatsmedia dat Moskou de VN-sancties had geschonden. Noord-Korea heeft ook eerder ontkend wapens naar Rusland te hebben gestuurd.

Transfers van wapens

De satellietfoto’s volgden transfers die begonnen in augustus, enkele weken nadat de Russische minister van Defensie, Sergei K. Shoigu, een wapenexpo bijwoonde met de Noord-Koreaanse leider, Kim Jong-un, in de hoofdstad van het land, Pyongyang. De foto’s tonen aan dat tientallen containers van dezelfde grootte en kleur die vertrokken uit Rajin, werden geladen op treinen in de Russische haven van Dunai en aankwamen bij het munitiedepot in Tikhoretsk.

Potentiële gevolgen

Volgens James Byrne, een van de auteurs van de nieuwe analyse, wordt vermoed dat Rusland lege containers naar de haven in Rajin stuurt om gevuld te worden met wapens. Het arsenaal van Noord-Korea bevat duizenden Sovjet-tijdperk artilleriesystemen, volgens een studie uit 2020 door de RAND Corporation, met het potentieel om een sleutelwapen te leveren in de uitputtingsoorlog van Moskou met Oekraïne. De eigenaars van de schepen zouden naast de VN-sancties nog meer economische straffen kunnen krijgen, aldus Byrne.

Naast de schepen ‘Angara’ en ‘Maria’, die al minstens vijf tochten tussen Dunai en Rajin hebben gemaakt sinds de expo in augustus, werden ook sancties opgelegd aan de in Rusland gevestigde eigenaren, M Leasing en Marine Trans Shipping. De ‘Maria’ is eigendom van Azia Shipping Holdings, een in Cyprus gevestigd bedrijf, en heeft banden met een bedrijf in Moskou dat volgens de analisten van het Royal United Services de logistiek voor het Russische Ministerie van Defensie overziet.

Related news