Indiërs 'bedrogen' om voor Rusland te vechten in Oekraïense oorlog

4 maanden geleden gepubliceerd

Minstens een dozijn Indiërs zijn naar verluidt door agenten misleid om voor de Russische strijdkrachten te vechten in de oorlog met Oekraïne. Volgens berichten was één van hen gedood bij een raketaanval. Hemal Ashwinbhai uit de staat Gujarat stierf vorige week bij een raketaanval, meldde de krant The Hindu afgelopen weekend.

Verleid met een veilige baan

Volgens de vader van Hemal, die de BBC op 23 februari te woord stond, had zijn zoon hem drie dagen daarvoor nog gebeld. Hij vertelde dat hij 20 tot 22 kilometer binnen de Oekraïense grens was gestationeerd en belde om de paar dagen toen hij toegang kreeg tot het mobiele netwerk. Hemal was naar Moskou vertrokken voor een baan die hij als veilig beschouwde.

Oproep aan de overheid

De ontstelde families van de overige mannen hebben nu een beroep gedaan op de federale overheid om hen terug naar huis te halen. De ‘bedrogen’ mannen, in de leeftijd van 22 tot 31 jaar en aangenomen als “helpers in het militaire establishment in Rusland”, waren naar verluidt onder het voorwendsel van “training” naar het slagveld gestuurd, volgens hun families.

Het werkelijke aantal gerekruteerden

Indiase bronnen in Rusland suggereren dat tientallen Indiërs zich bij het Russische leger hebben gevoegd. Een bron van het Russische ministerie van Defensie informeerde echter The Hindu dat het werkelijke aantal rekruten in het afgelopen jaar ongeveer 100 bedraagt.

Reactie van de Indiase overheid

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken heeft erkend “dat sommige Indiase staatsburgers zich hebben aangemeld voor ondersteunende rollen bij het Russische leger”. Elk geval dat onder de aandacht is gebracht van de Indiase ambassade in Moskou, is krachtig opgenomen met de Russische autoriteiten en die welke onder de aandacht zijn gebracht van het ministerie, zijn opgenomen met de Russische ambassade in New Delhi. “Verschillende Indiërs zijn al ontslagen als gevolg daarvan”, aldus het ministerie in een verklaring.

Related news