Bevroren Russische tegoeden genereren miljarden, EU overweegt deze naar Oekraïne te sturen

25 dagen geleden gepubliceerd

Na de volledige invasie van Oekraïne door Rusland in februari 2022 hebben westerse landen bijna de helft van Moskou’s buitenlandse reserves bevroren - zo’n 300 miljard euro. Ongeveer 200 miljard euro hiervan bevindt zich in de Europese Unie, voornamelijk bij Euroclear, een financiële instelling die activa veilig houdt voor banken, beurzen en investeerders.

Financieringspakket voor Oekraïne

EU-leiders zijn een belangrijk financieringspakket van 50 miljard dollar voor Oekraïne overeengekomen en zijn dichter bij het finaliseren van een plan om de winsten te gebruiken die zich opstapelen in de rekeningen van Euroclear. In een verklaring aan het einde van een top zeiden de EU-leiders dat “potentiële inkomsten kunnen worden gegenereerd … met betrekking tot het gebruik van buitengewone inkomsten die worden gehouden door particuliere entiteiten die direct voortvloeien uit de geïmmobiliseerde activa van de Centrale Bank van Rusland.”

Interesse op bevroren tegoeden

Het in België gevestigde Euroclear heeft donderdag bekendgemaakt dat het sinds de bevriezing van de gesanctioneerde Russische activa door de EU en de Groep van Zeven landen in 2022, 5,2 miljard euro aan rente heeft verdiend op de inkomsten die door deze activa zijn gegenereerd. De Europese Unie en haar bondgenoten zijn vastbesloten om Rusland een deel van de enorme rekening voor de wederopbouw van Oekraïne te laten betalen - een jaar geleden geschat door de Wereldbank op 411 miljard dollar over het volgende decennium.

Juridische en financiële zorgen

Plannen om de rente-inkomsten naar Oekraïne te sturen zijn echter vertraagd door juridische en financiële zorgen. Sommige EU-lidstaten en de Europese Centrale Bank maken zich zorgen dat zelfs zorgvuldig gerichte maatregelen in strijd kunnen zijn met het internationale recht en het vertrouwen in de euro als de op één na grootste reservevaluta ter wereld kunnen ondermijnen.

EU-lidlanden zijn in principe overeengekomen om deze windfall rente-inkomsten aan te boren, hoewel de details over hoe dit praktisch zal worden gedaan nog moeten worden uitgewerkt. Advocaten werken aan de tekst van de overeenkomst voordat deze wordt teruggebracht naar de EU-lidstaten voor definitieve goedkeuring.

De rol van Euroclear

Euroclear, dat grensoverschrijdende transacties afwikkelt en meer dan 40 biljoen dollar aan activa beschermt, gaf aan dat het zich richt op het “minimaliseren van mogelijke juridische en operationele risico’s” die kunnen voortvloeien uit voorstellen van EU-functionarissen om het geld naar Oekraïne te sturen. Euroclear meldde dat extra administratieve kosten in verband met de sancties het vorig jaar 62 miljoen euro hebben gekost. Het bedrijf voegde eraan toe dat het geld op zijn balans met 38 miljard euro is gestegen tot 162 miljard euro, gestimuleerd door betalingen die verband houden met bevroren Russische activa, waaronder obligaties.

Related news