Speciale Operatie van Oekraïne vernietigt Russische mijnbouwplatform in de Zwarte Zee

4 maanden geleden gepubliceerd

Oekraïense speciale troepen hebben een kritieke radarantenne vernietigd en belangrijke apparatuur in beslag genomen tijdens de uitvoering van operatie “Citadel”. In deze operatie werd een door Russen illegaal overgenomen mijnbouwplatform in de Zwarte Zee opgeblazen.

Gebruik van het platform door de Russen

Uit inlichtingen bleek dat één van de illegaal in beslag genomen boorplatforms door Rusland werd gebruikt om de werking van de Iraans gemaakte Mohajer-6 onbemande luchtvaartuig te verbeteren. “Ze installeerden apparatuur die het bereik en de straal van de werking ervan vergroot”, meldden de Oekraïense Speciale Operatiekrachten (SSO). Deze drone werd door de Russen gebruikt voor verkenningsdoeleinden en latere aanvallen door Shahed kamikazedrones op kritieke infrastructuur in het zuiden van Oekraïne.

Bovendien installeerden de Russen het Neva-B radarstation voor oppervlakte-objectdetectie op het platform. “Met behulp van deze radar controleerden de Russen de situatie in het noordwestelijke deel van de Zwarte Zee”, schreef de SSO.

Details van de Speciale Operatie

Na zorgvuldige planning en voorbereiding begon de groep van het 73ste SSO Maritieme Centrum aan de taak om vijandelijke faciliteiten te vernietigen. De operatie werd uitgevoerd in de zone die constant wordt gepatrouilleerd door de Russische luchtmacht en marine. ‘s Nachts naderden de boten van het 73e Marine Centrum het mijnbouwplatform. Na speciale acties en reiniging vervingen de vechters de objecten. Vervolgens trok de gevechtsgroep zich terug naar een veilige afstand en blies het platform op.

“Als gevolg hiervan werd de belangrijke apparatuur van de vijand in beslag genomen, en de mast met de antenne werd opgeblazen”, aldus het rapport.

Belang van deze operatie

Volgens de SSO zorgde de speciale operatie voor een veiligere beweging van schepen en beperkte het de capaciteiten van Rusland in het noordwestelijke deel van de Zwarte Zee. Bovendien slaagden de strijders erin om een vrij zeldzaam en waardevol Russisch radarstation te bemachtigen.

Vorig jaar voerde de AFU een soortgelijke succesvolle operatie uit, waarbij de controle over de door Russische krachten illegaal bezette en als open water radars gebruikte Boyka olieplatforms werd hersteld.

Related news