Milieudefensie waarschuwt bedrijven: 'Word niet de volgende Shell of ING'

6 maanden geleden gepubliceerd

Milieudefensie, SOMO en Profundo hebben een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat grote vervuilende bedrijven gemiddeld 92% van hun nettowinst uitkeren aan hun grootaandeelhouders. Sinds het klimaatakkoord van Parijs hebben deze bedrijven in totaal 317 miljard euro winst geboekt, maar dit enorme bedrag is niet geïnvesteerd in klimaatplannen die in overeenstemming zijn met internationale klimaatafspraken.

Actie door activistische aandeelhouders

Honderden activistische aandeelhouders zullen met dit rapport in de hand de aandeelhoudersvergaderingen van deze vervuilende bedrijven bijwonen. De aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize, die plaatsvindt op woensdag 10 april, is de eerste stop van het aandeelhoudersseizoen van Milieudefensie.

Grote winsten, weinig investering in verduurzaming

Volgens het rapport heeft Ahold Delhaize sinds het Parijse klimaatakkoord 12,8 miljard euro doorgesluisd naar aandeelhouders. Bij ING was dit bedrag 19 miljard euro, terwijl aandeelhouders van Unilever maar liefst 45 miljard euro ontvingen. Volgens Wouter Kolk, campaigner van Milieudefensie, toont dit rapport aan dat grote vervuilende bedrijven hun verduurzaming makkelijk zelf kunnen betalen, maar ervoor kiezen om hun grootaandeelhouders nog rijker te maken.

Eisen aan bedrijven

Tijdens de aandeelhoudersvergaderingen eisen de activistische aandeelhouders van Milieudefensie dat de bedrijven ten minste 48% minder CO2 uitstoten in 2030 ten opzichte van 2019. Dit volgt op een eerdere rechterlijke uitspraak die Shell verplichtte tot een drastische vermindering van de uitstoot in de baanbrekende klimaatzaak van Milieudefensie.

Klimaatschade

Het rapport toont aan dat de onderzochte bedrijven gezamenlijk 761 miljard euro aan klimaatschade hebben veroorzaakt. Deze berekening is conservatief en richt zich op de preventiekosten van klimaatverandering, niet op het herstellen van de daadwerkelijke klimaatschade.