Vermindering bagageafhandelaars op Schiphol

4 maanden geleden gepubliceerd

Het aantal bedrijven dat bagage afhandelt op Schiphol wordt verminderd van zes naar drie. Dit besluit is genomen door minister Mark Harbers met het doel de arbeidsomstandigheden van werknemers en de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren.

Gevolgen van de vermindering

Het hoge aantal bagageafhandelaars op Schiphol, in vergelijking met andere Europese luchthavens, bevordert de concurrentie, maar heeft ook negatieve gevolgen. Voorbeelden hiervan zijn de arbeidsomstandigheden van werknemers en de kwaliteit van de dienstverlening. Door het aantal bedrijven te verminderen, hoopt de minister deze negatieve gevolgen tegen te gaan.

Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat de markt voor afhandeling op Schiphol te klein is voor zes spelers. Het beperken van het aantal afhandelaars kan de omstandigheden voor werknemers en de kwaliteit verbeteren.

Uitzonderingen op de regel

Deze regel geldt alleen voor bedrijven die bagage van passagiersvliegtuigen afhandelen. De vrachtsector en de afhandeling van General Aviation (privévluchten en kleine toestellen voor rondvluchten) worden uitgezonderd van de beperking. Voor deze sectoren wordt nog gekeken naar alternatieve mogelijkheden om de omstandigheden te verbeteren.

Volgende stappen

Nu het besluit definitief is, kan Schiphol beginnen met een Europese aanbesteding. Dit proces zal naar verwachting ongeveer een jaar duren. Daarna volgt een overgangsperiode, waarin iedereen zich kan voorbereiden op de veranderende situatie.