Rusland dreigt indirect met nucleaire aanval op Oekraïne

9 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

Rusland blijft indirect dreigen met een nucleaire aanval in het conflict met Oekraïne. Dit weekend liet president Poetin zijn militaire macht zien door een vrij onbekend wapen te demonstreren: de Boelava-raket.

Testlancering Boelava-raket

Afgelopen weekend schoot Rusland tot schrik van de wereld de Boelava-raket af als oefening. Normaal gesproken is deze raket uitgerust met kernkoppen. De raket heeft een bereik van 8.000 tot 15.000 kilometer, wat betekent dat een raket vanuit Moskou Nederland (2.500 kilometer) en zelfs de halve wereld zou kunnen bereiken. De intercontinentale ballistische raket werd onderwater gelanceerd in de Witte Zee vanaf de kernonderzeeër Alexander III. De Boelava landde duizenden kilometers verder op het schiereiland Kamtsjatka, in het oosten van Rusland.

Het Russische ministerie van defensie heeft aangegeven dat met deze lancering de tests zijn afgerond en dat de marine nu over dit wapen beschikt.

Kenmerken en dreigementen

De Boelava kan zes tot tien kernkoppen dragen. Rusland beweert dat de twaalf meter lange en twee meter dikke raket niet door bestaande antiraketsystemen kan worden neergehaald.

Dit is niet de eerste keer dat Poetin dreigt met de nucleaire optie. Eerder tijdens het conflict werden alle systemen met kernbommen ‘in staat van paraatheid’ gebracht. Afgelopen zomer beschuldigde Oekraïne Rusland ervan te streven naar een nucleaire ramp in de regio tijdens gevechten rond de Zaporizja-kerncentrale. Rusland draaide dit verhaal om en beweerde dat de centrale hun eigendom is.

Terugtrekking uit kernstopverdrag

Begin november kondigde Poetin aan dat Rusland zich heeft teruggetrokken uit het Alomvattend Kernstopverdrag (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty of CTBT). Dit VN-verdrag uit 1996 verbiedt alle vormen van nucleaire explosies. Ondanks dat de Verenigde Staten het verdrag in 1998 ondertekenden, hebben ze het nooit geratificeerd. Volgens Poetin zou Rusland daarom ook niet verplicht moeten zijn om het verdrag na te leven.

Een woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, voegde daar later nog aan toe dat de relatie met Amerika ‘tot onder het vriespunt’ is gedaald.

Related news