Russische generaal gedood bij verwoestende Oekraïense aanval op Belbek luchtmachtbasis

4 maanden geleden gepubliceerd

Een hoge Russische generaal en tien andere militairen zijn naar verluidt omgekomen bij een Oekraïense luchtaanval op een Russische luchtmachtbasis in bezet de Krim. Luitenant-generaal Alexander Tatarenko zou bij de aanval op de Belbek luchtmachtbasis zijn omgekomen, volgens het Krimse Wind Telegram-kanaal. De berichten zijn door onafhankelijke bronnen nog niet bevestigd en officiële instanties in zowel Kyiv als Moskou hebben nog niet gereageerd.

Tatarenko en de Belbek luchtmachtbasis

Tatarenko had de algemene leiding over de Belbek luchtmachtbasis, de meest ontwikkelde en best verdedigde luchtmachtbasis van de Russische Federatie in de Zwarte Zee-regio. De basis is de thuisbasis van het 38e Fighter Aviation Regiment van de Russische luchtmacht, dat Su-30SM2 en Su-27 vliegtuigen vliegt.

Details van de aanval

De aanval werd uitgevoerd door minstens drie Oekraïense Sukhoi Su-24 (NATO codenaam: Fencer) aanvalsbommenwerpers. Ze lanceerden minstens zes Britse Storm Shadow of Franse SCALP kruisraketten op doelen rond de basis, nabij de Krimse stad Sevastopol. Op sociale media in de Krim werden explosies in het lokale luchtruim gemeld rond 16.00 uur, en de laatste ontploffingen ongeveer 90 minuten later. Twee raketten zouden het commandocentrum van het 38e Fighter Aviation Regiment hebben getroffen, en een andere raket schakelde het communicatiecentrum van het vliegveld uit.

Eerdere verliezen voor Moskou

Als de dood van Tatarenko wordt bevestigd, is dit een nieuwe klap voor de militaire leiding van Moskou, die al een reeks sterfgevallen heeft geleden tijdens de volledige invasie van Oekraïne. Tot nu toe is de hoogste Russische generaal waarvan bevestigd is dat hij in Oekraïne is gedood, luitenant-generaal Oleg Yuryevich Tsokov, die in juli 2023 werd gedood door een Oekraïense luchtaanval in Berdyansk met Britse Storm Shadow kruisraketten. Er is echter voortdurende speculatie dat de Russische stafchef Valery Gerasimov eerder deze maand werd gedood bij een aanval op een Russisch commandocentrum in bezet Krim. Er is nog steeds geen teken van admiraal Viktor Sokolov, de bevelhebber van de Russische Zwarte Zeevloot (BSF), die naar verluidt in september werd gedood door een Oekraïense kruisraketaanval op zijn hoofdkwartier.

Related news