Minstens 30 personen opgepakt bij demobilisatieprotest in Moskou

5 maanden geleden gepubliceerd

Minstens 30 mensen zijn opgepakt door de Russische politie bij een anti-mobilisatieprotest buiten het Kremlin in Moskou, zo melden onafhankelijke Russische nieuwsmedia die aanwezig waren. Tientallen vrouwen, getrouwd met gemobiliseerde reservisten die naar Oekraïne zijn gestuurd, verzamelden zich om bloemen te leggen bij het Graf van de Onbekende Soldaat. Dit was een protest tegen de voortdurende mobilisatie in Rusland.

De protestactie

Het protest vond plaats 500 dagen nadat de Russische president Vladimir Poetin een “gedeeltelijke mobilisatie” van Ruslands militaire reserve aankondigde op 21 september 2022. Naar schatting waren er ongeveer 200 mensen aanwezig. De meerderheid van de gearresteerden waren journalisten die het protest versloegen, in plaats van deelnemers aan de actie zelf, volgens meerdere verslagen. Lokale media meldden dat mannelijke journalisten in persjassen werden meegenomen door de politie. De arrestaties gingen naar verluidt door terwijl anti-mobilisatieprotesters op weg waren naar het herverkiezingscampagnekantoor van Poetin in de buurt. Correspondenten van Agence France Press en Der Spiegel zouden onder de gearresteerden zijn.

De demobilisatiecampagne

Het protest is de laatste in een reeks van soortgelijke acties georganiseerd door de demobilisatiecampagnegroep The Way Home, die publiekelijk oproept tot een einde aan het mobilisatiebeleid van Rusland en een rotatie van de frontlinietroepen. Russische oppositiefiguren, waaronder het team van de gevangen oppositiepoliticus Alexey Navalny, hadden Russen aangespoord om het protest te steunen. Ze noemden de demobilisatie van opgeroepen soldaten “een direct pad naar het einde van de oorlog”.

Related news