Europees Parlement roept EU-landen op tot bewapening van Oekraïne "tot de overwinning"

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin EU-landen worden opgeroepen om Oekraïne te ondersteunen met wapens in de benodigde hoeveelheden “tot de overwinning”. 451 leden van het Europees Parlement stemden voor de resolutie, 46 stemden tegen en 49 onthielden zich van stemming.

Doel van de ondersteuning

In de resolutie benadrukken de leden van het Europees Parlement dat het belangrijkste doel van de ondersteuning aan Oekraïne moet zijn om het land te helpen de oorlog te winnen. Een ander resultaat zou ernstige gevolgen kunnen hebben, omdat andere autoritaire leiders die overwegen geweld te gebruiken om hun doelen te bereiken, beïnvloed kunnen worden door de uitkomst in Oekraïne.

Geen zelfopgelegde beperkingen

Voor een overwinning van Oekraïne mogen er volgens de parlementsleden geen “zelfopgelegde beperkingen” zijn op militaire hulp voor Oekraïne. Ze vinden het noodzakelijk dat Kiev alles krijgt wat nodig is om weer controle te krijgen over alle bezette gebieden. Daarvoor is meer investering in de Europese defensie-industrie nodig en snellere productiesnelheden, zodat EU-landen alles kunnen leveren wat Oekraïne nodig heeft en hun reserves kunnen aanvullen.

Specifieke wapens en financiële steun

Ze noemen specifiek langeafstandsraketten zoals de Taurus en Storm Shadow/SCALP, artillerie en munitie, drones en middelen om Russische drones te bestrijden. EU- en NAVO-landen moeten minstens 0,25% van hun BBP jaarlijks besteden aan militaire steun aan Oekraïne.

Prioriteit aan Oekraïne en sancties tegen Rusland

De leden van het Europees Parlement benadrukken ook dat de levering van wapens door Europese fabrikanten aan Oekraïne prioriteit moet hebben boven contracten met derde landen. Bovendien roepen ze het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden op om eindelijk een ontwerpwet met militaire hulp voor Oekraïne aan te nemen. De resolutie roept ook op tot het creëren van een betrouwbaar juridisch mechanisme voor het gebruik van Russische bezittingen die in de EU zijn bevroren voor de wederopbouw van Oekraïne en voor slachtoffers van de oorlog.

De parlementsleden riepen de EU op om de huidige sancties tegen Rusland en Wit-Rusland in stand te houden en uit te breiden, met name om de invoer van Russisch uranium en metaalproducten te verbieden, elke nucleaire samenwerking met Rusland stop te zetten en een volledig embargo op te leggen op de invoer van Russische landbouwproducten, vis en zeevruchten, fossiele brandstoffen, inclusief vloeibaar aardgas. Ze veroordeelden ook landen, bedrijven en individuen die Rusland hebben geholpen sancties te omzeilen en benadrukten dat de EU hen juridisch verantwoordelijk moet houden.

Declaratieve resolutie

Het is belangrijk om te benadrukken dat de resolutie declaratief is en geen juridisch bindend document.

Related news