Russisch militair transportvliegtuig neergestort nabij Oekraïense grens

5 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Een Russisch militair transportvliegtuig is neergestort in de buurt van de zuidelijke stad Belgorod, dicht bij de grens met Oekraïne, volgens de Russische autoriteiten. Aan boord van het vliegtuig waren 65 Oekraïense krijgsgevangenen, zes bemanningsleden en drie begeleidende personen. Dit is vermeld in een verklaring van het Russische ministerie van Defensie.

Oorzaak van de crash

Het is momenteel onduidelijk wat de oorzaak van de crash is en of er overlevenden zijn. De Iljoesjin Il-76 voerde een geplande vlucht uit toen het neerstortte in de regio grenzend aan de noordoostelijke grens van Oekraïne. Een team is naar de crashsite gestuurd om de oorzaak van het incident te onderzoeken.

Speculaties over de crash

Andrey Kartapolov, de voorzitter van de defensiecommissie van het Russische parlement, beweerde dat het vliegtuig was neergeschoten door drie luchtafweerraketten van een type dat aan Oekraïne is geleverd door zijn westerse bondgenoten. Hij zei dat de Oekraïense leiderschap op de hoogte was van de aanstaande uitwisseling en was geïnformeerd over hoe de gevangenen zouden worden afgeleverd. Hij gaf echter geen nadere uitleg over de bron van zijn informatie.

Spanningen aan de grens

Ondanks de voortdurende gevechten langs de frontlijnen van de oorlog in het oosten en zuiden van Oekraïne, voeren de twee landen regelmatig gevangenenruil uit. In de afgelopen weken zijn regio’s in het westen van Rusland, waaronder Belgorod, regelmatig aangevallen. Russische functionarissen hebben Kyiv beschuldigd van het uitvoeren van de aanvallen.

Belgorod, de grootste Russische stad nabij de grens, heeft ongeveer 340.000 inwoners. Het ligt ongeveer 60 mijl ten noorden van Kharkiv, de op een na grootste stad van Oekraïne.

Related news