Bezette Oekraïense gebieden geïntegreerd in Rusland tegen 2030, zegt Poetin

5 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

Russisch president Vladimir Poetin heeft op 31 januari aangekondigd dat de Oekraïense gebieden die momenteel onder bezetting staan, volledig geïntegreerd moeten zijn met de Russische Federatie tegen het jaar 2030. Sinds 2014 heeft Rusland illegaal de oostelijke Donbas-regio van Oekraïne bezet, hetzelfde jaar dat Rusland illegaal de Krim annexeerde.

Bezette regio’s

Sinds de volledige invasie van Rusland in februari 2022 blijven delen van Kherson, Zaporizhzhia en Mykolaiv oblasts onder Russische bezetting. Poetin stelde dat de bezette regio’s “het all-Russian niveau” moeten bereiken door zich te ontwikkelen in bepaalde “sleutelgebieden”.

Integratieproces

Poetin schilderde een rooskleurig beeld van het zogenaamde “integratieproces”, waarbij hij beweerde dat er “goede vaart” was op het vlak van sociaal-economische ontwikkeling in de bezette gebieden. Hij spoorde Russische banken ook aan om zich geen zorgen te maken over westerse sancties. “Waar moeten we bang voor zijn? We moeten actiever deze (Oekraïense) gebieden betreden en daar werken,” zei Poetin.

Sancties en vredesbesprekingen

Op 1 februari meldden Russische media dat Turkse banken rekeningen van Russische bedrijven sloten vanwege de dreiging van Amerikaanse sancties. De Amerikaanse president Joe Biden ondertekende op 22 december 2023 een uitvoerend bevel waarbij buitenlandse financiële instellingen gesanctioneerd werden die bijdragen aan de oorlogsinspanningen van Rusland.

Analisten bij het Institute for the Study of War (ISW) hebben aangegeven dat de uitspraken van Poetin erop wijzen dat hij zich voorbereidt op een langdurige oorlog met Oekraïne. Poetin zou volgens Bloomberg op 26 januari ook bereid zijn om vredesbesprekingen aan te gaan en zijn verzet tegen de toetreding van Oekraïne tot de NAVO te laten vallen in ruil voor controle over de bezette Oekraïense gebieden.

Oekraïens standpunt

De bezette regio’s vormen ongeveer 18% van het Oekraïense grondgebied. Kyiv heeft aangegeven dat een volledige terugtrekking van Rusland uit Oekraïense landen een voorwaarde is voor elk vredesplan. Oekraïense en westerse leiders hebben herhaaldelijk gezegd dat ze niet geloven dat Moskou geïnteresseerd is in oprechte vredesonderhandelingen.

Related news