BARS-20: De onverwachte tragedie van onvoorbereide vrijwilligers

9 maanden geleden gepubliceerd

In 2021 lanceerde het Ministerie van Defensie van Rusland het initiatief van de Speciale Gevechtslegerreserve (BARS). Een campagne werd gelanceerd om vrijwilligers te werven voor deze nieuwe reservemacht. De vrijwilligers werd verteld dat de enige verplichting, tenzij er oorlog uitbrak, was de deelname aan een beperkte militaire training en af en toe oefeningen. Ongeveer 20.000 individuen meldden zich aan en werden gevormd tot meer dan 30 zogenaamde BARS-vrijwilligersbataljons.

Het BARS-20 bataljon

Het BARS-20-vrijwilligersbataljon bestaat uit werknemers van Transneft, het grootste oliepijpleidingbedrijf ter wereld. Honderden werknemers uit heel Rusland, voornamelijk mannen van middelbare leeftijd, werden slecht opgeleid en uitgerust naar het front gestuurd, waar de meeste niet lang overleefden.

Mobilisatie aangekondigd

In september 2022 kondigde president Vladimir Poetin een behoefte aan voor gedeeltelijke mobilisatie, omdat Rusland werd bedreigd door “het collectieve Westen, dat het land in stukken wil splitsen”. Hij zei dat dit alleen mensen in reserve zou beïnvloeden die eerder in het leger hadden gediend en relevante ervaring hadden.

Onvoorbereid naar het front

Transneft’s management had veel van zijn personeel overgehaald om zich te registreren voor BARS. Toen Rusland zijn volledige invasie van Oekraïne lanceerde in februari 2022, waren degenen die zich hadden aangemeld voor BARS-20 niet bezorgd - de zogenaamde “speciale militaire operatie” zou slechts een paar dagen duren. Dat deed het echter niet. Tegen midden 2022 werden BARS-20-leden geselecteerd voor uitzending door Transneft’s hoger management.

Slecht uitgerust

Transneft, een groot, rijk bedrijf, vertelde de vrijwilligers en hun families dat ze verzorgd zouden worden en dat het bedrijf zelf voor hun uitrusting en kleding zou betalen. Foto’s van de door Transneft uitgeruste BARS-20-strijders vertellen echter een ander verhaal. Ze zagen er niet uit als de soldaten op de advertenties en posters van het Russische Ministerie van Defensie.

Zware verliezen

De verliezen van het bataljon waren zwaar. Volgens één rapport verloor het BARS-20-bataljon op één dag meer dan 100 soldaten. Sindsdien is BARS-20 betrokken geweest bij gevechten die variëren van Krasnyi Lyman, Kreminna en Chervonopopivka tot Makarivka in de zelfverklaarde Luhansk (LNR) en Donestk (DNR) Volksrepublieken. En toch vechten en sterven BARS-20-soldaten en die van de andere 30-odd BARS-bataljons, 20 maanden na het begin van de oorlog die ze nooit hadden verwacht te moeten vechten.

Related news