Dreiging van Russische drones nabij Roemeense grens

7 maanden geleden gepubliceerd

Inwoners van Roemenië die dicht bij de grens met Oekraïne wonen, ontvingen vroege waarschuwingen op woensdag om kalm te blijven en te schuilen. Dit gebeurde nadat Rusland Oekraïense havens aan de overkant van de Donau had getroffen. Dit meldt de BBC.

Russische drone onderdelen gevonden

Volgens het Roemeense ministerie van Defensie zijn er voor de derde keer in een week Russische drone-onderdelen gevonden op Roemeens grondgebied. Het Roemeense leger heeft geïmproviseerde betonnen schuilplaatsen opgezet. Ondanks de dreiging heeft de Roemeense regering de inwoners verzekerd dat het risico op grensoverschrijdende escalatie minimaal is.

Waarschuwing voor vallende voorwerpen

Na middernacht ontvingen bewoners in acht dorpen in het oosten van Roemenië berichten op hun telefoons die waarschuwden voor “de mogelijkheid van vallende objecten uit de omringende luchtruimte”. De boodschap drong aan op kalmte en adviseerde om te schuilen in kelders of civiele beschermingsbunkers. Bij gebrek aan een schuilplaats, werd aangeraden binnen te blijven, weg van de ramen en buitenmuren.

Dreiging van drones

Het Roemeense ministerie van Defensie meldde dat het een groep drones had gedetecteerd die richting Oekraïense havens vlogen, vlak over de Donau vanuit Roemenië. Deze havens zijn in recente weken steeds vaker het doelwit geweest van Rusland. De waarschuwing werd gegeven vanwege “mogelijke gevallen van drone-impact” in de omgeving van Tulcea en Nufaru. De waarschuwing werd opgeheven om 05:00 lokale tijd.

Klachten tegen Rusland

Roemenië, lid van de NAVO-defensiealliantie, heeft de Russische aanvallen op de graaninfrastructuur in de Oekraïense havens van Izmail en Reni veroordeeld als “onrechtvaardig en in ernstige tegenspraak met de regels van het internationaal humanitair recht”. Het ministerie van Defensie kondigde aan dat het fragmenten had gevonden die “afkomstig zijn van een drone die vergelijkbaar is met die gebruikt door het Russische leger”, op een heuvel 2 km ten zuiden van Nufaru. De Russische ambassadeur in Boekarest werd woensdagavond opgeroepen bij het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken om te horen dat de drone-incursies onaanvaardbaar waren.

Related news