Russische aanval op Oekraïens dorp doodt minstens 51 mensen

5 maanden geleden gepubliceerd

In het Oekraïense dorp Hroza, ten zuidoosten van Kharkiv, heeft een Russische aanval minstens 51 mensen het leven gekost, waaronder een jongen van acht jaar. Volgens de Oekraïense autoriteiten waren de dorpelingen aanwezig bij een wake voor een lokale inwoner toen er rond 15:15 lokale tijd een raket insloeg. Het Oekraïense ministerie van Defensie stelde dat er geen militaire doelwitten in het gebied waren, alleen burgers.

Bloedige aanval

De regionale leider van Kharkiv, Oleh Synyehubov, omschreef de aanval als een van de “bloedigste misdaden” van de regio. Hij bevestigde dat alle slachtoffers bewoners van het dorp waren. De aanval heeft 20% van de bevolking van het dorp gedood. “Een vijfde van dit dorp is gestorven in een enkele terroristische aanval”, zei hij op nationale televisie.

Interfax Oekraïne meldde dat de begrafenis voor een Oekraïense soldaat was. Zijn weduwe, zoon - ook een soldaat - en schoondochter waren onder de doden, citeerde het persbureau de lokale officier van justitie Dmytro Chubenko.

Reactie Zelensky

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat de daad “zelfs geen beestachtige daad genoemd kon worden - omdat het een belediging voor beesten zou zijn”. Hij beschuldigde Rusland ervan het dorp opzettelijk te hebben getarget terwijl mensen zich hadden verzameld voor de herdenkingsdienst en zei dat het “geen blinde aanval” was.

Kupyansk district

Het Kupyansk-district, waar het dorp deel van uitmaakt, is sinds de volledige invasie van Vladimir Poetin in februari vorig jaar het toneel geweest van gevechten tussen de Russische en Oekraïense legers. Aan het begin van de oorlog was het een belangrijk bevoorradingspunt voor de Russische troepen, maar Kyiv heroverde het in september 2022 na maanden van vechten. De minister van Binnenlandse Zaken zei dat er een Iskander-raket werd gebruikt in de aanval.

Europese leidersbijeenkomst

De aanval vond plaats toen president Zelensky aanwezig was bij de bijeenkomst van Europese leiders in Granada, Spanje. Daar waarschuwde de buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, dat politieke onenigheid de mogelijkheid van de VS om het Oekraïense leger te financieren in gevaar bracht. Een recente begrotingsdeal in het Amerikaanse Congres omvatte geen financiering voor Oekraïne. Borrell zei dat geen enkel Europees land het gat zou kunnen vullen dat door een eventueel verlies van Amerikaanse steun zou ontstaan. Op donderdag vroeg Zelensky de Europese leiders om meer luchtverdedigingsraketten en zei dat andere landen Oekraïne konden bedanken voor het beschermen tegen Russische agressie.

Related news