Rusland test met succes nieuwe generatie nucleair aangedreven kruisraket

6 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd dat Rusland met succes een test heeft uitgevoerd met een nieuwe generatie nucleair aangedreven kruisraket. Het staatspersbureau RIA Novosti citeert Poetin met de woorden dat de “laatste succesvolle test van de Burevestnik, een wereldwijd bereikbare kruisraket met een nucleaire installatie en aandrijfsysteem, is uitgevoerd”. Poetin deed deze uitspraak tijdens het Valdai Forum in Sochi.

Ontwikkeling Burevestnik

Het programma voor de ontwikkeling van de Burevestnik werd in maart 2018 aangekondigd door Poetin als onderdeel van een breder initiatief om een nieuwe generatie intercontinentale en hypersonische raketten te ontwikkelen. Onder deze raketten waren de Kinzhal ballistische raket en het Avangard hypersonische glijvoertuig.

Poetin vertelde de Federale Vergadering in maart 2018 dat het doel was om voor de komende decennia een strategisch evenwicht in de wereld te verzekeren, inclusief de Burevestnik en Sarmat raketten. “Het is een laagvliegende stealth raket die een nucleaire lading draagt, met bijna onbeperkt bereik, onvoorspelbare traject en de mogelijkheid om onderscheppingsgrenzen te omzeilen,” zei Poetin toen.

Twijfels bij Westerse analisten

Westerse analisten beweren echter dat het programma sindsdien in de problemen is gekomen, met een aantal mislukte tests. In 2019 zei de Nuclear Threat Initiative (NTI), een open source analysegroep, dat “er consensus is in de pers, met vermeende overeenstemming van de Amerikaanse inlichtingendiensten, dat de Burevestnik 13 keer is getest, met twee gedeeltelijke successen.” De NTI citeerde de Russische militaire expert Alexei Leonkov die de Burevestnik beschreef als een wapen van vergelding, dat Rusland zou gebruiken na intercontinentale ballistische raketten om militaire en civiele infrastructuur te vernietigen en geen overlevingskans te laten.

Related news