Rolls-Royce kondigt wereldwijde ontslagronde aan

5 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Rolls-Royce, de Britse fabrikant van vliegtuigmotoren, heeft aangekondigd tot 2.500 banen wereldwijd te zullen schrappen in een poging om kosten te besparen. Deze ontslagen vertegenwoordigen bijna 6% van het wereldwijde personeelsbestand van ongeveer 42.000 mensen.

Volgende fase in transformatieproces

Volgens een verklaring van Rolls-Royce op dinsdag, zijn de 2.000 tot 2.500 ontslagen de “volgende fase van zijn meerjarige transformatie”. “We bouwen aan een Rolls-Royce dat klaar is voor de toekomst”, zei CEO Tufan Erginbilgic in de verklaring. “Dat betekent een meer gestroomlijnde en efficiënte organisatie die zal leveren voor onze klanten, partners en aandeelhouders.”

Restructurering en winstgevendheid

De dinsdag aangekondigde restructurering omvat het samenvoegen van de bedrijfsafdelingen engineering, technologie en veiligheid “in één team”. Na een aanzienlijk verlies in 2020 als gevolg van de COVID-19-pandemie en de enorme impact daarvan op de luchtvaartsector, boekte Rolls-Royce in 2021 weer winst. Echter, in 2022 dook het bedrijf opnieuw diep in de rode cijfers.

In de eerste helft van het jaar rapporteerde de motorfabrikant een nettowinst (groepsaandeel) van £1,2 miljard (€1,38 miljard), vergeleken met een verlies van £1,6 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. Dit verlies was voornamelijk te wijten aan een sterke devaluatie van buitenlandse wisselcontracten als gevolg van de stijgende dollar.

Ambitieus transformatieplan

Erginbilgic, die begin 2023 het roer van Rolls-Royce overnam, presenteerde aan het begin van het jaar een ambitieus transformatieplan, inclusief een strategische herziening om investeringen te prioriteren “richting de meest winstgevende kansen”.

Related news