Tesla rapporteert daling in derde kwartaal winst

6 maanden geleden gepubliceerd

Tesla heeft een daling in de winst van het derde kwartaal gerapporteerd, wat onder de verwachtingen van Wall Street valt. De aangepaste winst bedroeg 2,3 miljard dollar in het kwartaal, of 66 cent per aandeel, een daling van 37% ten opzichte van een jaar eerder en de kleinste winst in twee jaar. Analisten hadden een vertraging in de winst voorspeld, maar verwachtten nog steeds een winst van 73 cent per aandeel.

Lagere winstmarges

Het bedrijf heeft ook de omzet van het derde kwartaal gemist, wat 23,4 miljard dollar was, een stijging van 9% ten opzichte van een jaar eerder, maar minder dan de 24,1 miljard dollar die analisten hadden voorspeld. Tesla heeft herhaaldelijk de prijzen van zijn voertuigen verlaagd om de verkoop te stimuleren in het licht van de groeiende concurrentie van gevestigde autofabrikanten. Het bedrijf rapporteerde opnieuw dunnere winstmarges, ook al is het nog steeds winstgevender dan traditionele autofabrikanten.

Prijsverlagingen

“Prijsverlagingen hebben de marges pijn gedaan en nu is de focus wanneer de prijsverlagingen eindigen?” zei Dan Ives, technologieanalist bij Wedbush Securities en een voorstander van Tesla-aandelen. Het bedrijf zei echter dat het succes heeft gehad bij het verlagen van de kosten van elk voertuig, hoewel de kosten in de nieuwe fabrieken in Texas en Duitsland hoger zijn dan in de gevestigde fabrieken in Californië en China.

Invloed van hogere rentetarieven

Tijdens een gesprek met analisten praatte Tesla CEO Elon Musk uitgebreid over de impact van hogere rentetarieven op autobezitters en de vraag naar Tesla’s voertuigen. Hij zei dat de stijging van de rentetarieven deels de reden is voor de prijsverlagingen door Tesla dit jaar. “Ik maak me zorgen over de hoge renteomgeving waarin we ons bevinden,” zei hij. Hogere rentetarieven zorgen ook voor vertraging bij Tesla’s volgende fabriek, gepland in Mexico.

Verwachte leveringen Cybertruck

Tesla zei dat het nog steeds op schema ligt om 1,8 miljoen voertuigen voor het jaar te leveren. Dat doel zou vereisen dat de verkoop in het vierde kwartaal 17% hoger is dan wat het in de laatste drie maanden van 2022 heeft bereikt. Tesla zei ook dat het nog steeds verwacht te beginnen met de levering van de langverwachte Cybertruck pick-up tegen het einde van dit jaar.

Ondanks deze verzekeringen daalden de aandelen van Tesla bijna 4% in de handel na sluitingstijd, na opmerkingen van Musk over de kortetermijnverliezen met de Cybertruck en vertraging bij de Mexicaanse fabriek. De aandelen zijn tot nu toe dit jaar bijna verdubbeld in prijs na 65% van hun waarde te hebben verloren in 2022.

Related news