WeWork vraagt faillissementsbescherming aan na financiële problemen

7 maanden geleden gepubliceerd

Het kantoorruimte-deelbedrijf WeWork heeft bij de federale rechtbank in New Jersey faillissementsbescherming aangevraagd onder Hoofdstuk 11. Het bedrijf gaf aan overeenkomsten te hebben bereikt met de meerderheid van haar schuldeisers en heeft plannen om “niet-operationele” leases te verminderen. De faillissementsaanvraag betreft WeWork-locaties in de VS en Canada.

Financiële moeilijkheden

WeWork heeft een schuldenlast gerapporteerd tussen de 10 en 50 miljard dollar, volgens een eerste indiening. Het bedrijf waarschuwde eerder in een indiening bij de Securities and Exchange Commission (SEC) dat er “aanzienlijke twijfel” bestaat over het voortbestaan van de onderneming. Dit vanwege financiële verliezen, behoefte aan contant geld en een daling van de lidmaatschappen.

Steun van stakeholders en toekomstplannen

“Ik ben diep dankbaar voor de steun van onze financiële stakeholders terwijl we samenwerken om onze kapitaalstructuur te versterken en dit proces door de Restructuring Support Agreement te versnellen,” zei WeWork CEO David Tolley in een persbericht. Hij benadrukte dat het bedrijf zich blijft inzetten voor het investeren in hun producten, diensten en medewerkers om de gemeenschap te ondersteunen.

WeWork’s neerwaartse spiraal

WeWork heeft in de afgelopen jaren één van de meest spectaculaire zakelijke ineenstortingen in de recente Amerikaanse geschiedenis doorgemaakt. Het bedrijf, dat in 2019 werd gewaardeerd op 47 miljard dollar in een investeringsronde geleid door SoftBank, probeerde en faalde vijf jaar geleden om naar de beurs te gaan. De Covid-pandemie zorgde voor verdere problemen toen veel bedrijven abrupt hun leases beëindigden, en de daaropvolgende economische neergang leidde ertoe dat nog meer klanten hun deuren sloten. Het bedrijf maakte in augustus bekend dat faillissement een zorg kon zijn.

Reacties op het faillissement

Voormalig mede-oprichter en CEO Adam Neumann noemde de aanvraag “teleurstellend”. “Het is voor mij sinds 2019 moeilijk geweest om vanaf de zijlijn toe te kijken hoe WeWork heeft nagelaten gebruik te maken van een product dat vandaag de dag relevanter is dan ooit,” zei Neumann in een verklaring. Hij gelooft dat met de juiste strategie en team, een reorganisatie WeWork succesvol kan laten herrijzen.

Ondanks de huidige problemen, verzekerde het bedrijf in september dat het actief leases aan het heronderhandelen was en dat het “hier is om te blijven”.

Related news