Elon Musk verliest rechtszaak van voormalige metal drummer

25 dagen geleden gepubliceerd
  Midjourney

Elon Musk, CEO van Tesla, heeft een grote juridische nederlaag geleden waardoor hij zijn beloningspakket van $56 miljard verliest. De zaak is aangespannen door een onverwachte tegenstander: Richard Tornetta, een voormalige heavy metal drummer en eigenaar van slechts negen aandelen in Tesla.

De zaak tegen Elon Musk

De zaak werd in 2018 aangespannen door Tornetta, een inwoner van Pennsylvania. De zaak kwam uiteindelijk eind 2022 voor de rechter, die dinsdag aan de kant van Tornetta stond. De rechter oordeelde dat de enorme beloningsdeal onrechtvaardig was voor hem en alle andere Tesla-aandeelhouders. Tornetta was niet bereikbaar voor commentaar en zijn advocaat weigerde te reageren. Tot aan deze zaak had Musk een reeks processen gewonnen waarin hij werd beschuldigd van smaad, het schenden van zijn plicht jegens aandeelhouders en het overtreden van effectenwetgeving.

Wie is Richard Tornetta?

Op basis van zijn online aanwezigheid lijkt Tornetta meer geïnteresseerd in het creëren van audio-apparatuur voor autoliefhebbers dan in het aanpakken van bedrijfsoverschrijdend gedrag en wangedrag. Hij heeft luchtige video’s gepost over gadgets die hij heeft gemaakt of ongelukken die hij heeft gehad. Tornetta verscheen ook in video’s waarin hij drumde in de legendarische voormalige New Yorkse club CBGB met zijn nu niet meer bestaande metal band Dawn of Correction.

De invloed van individuele aandeelhouders

Op sociale media speculeerden fans van Tesla en Musk over de intenties en politieke affiliaties van Tornetta, en vroegen ze zich af hoe een investeerder met zo’n minuscule participatie zoveel macht kon uitoefenen. Anderen wijzen op het feit dat de bedrijfsjurisprudentie in Delaware vol staat met zaken die de namen dragen van individuele beleggers met kleine aandelen die uiteindelijk de Amerikaanse bedrijfswetgeving hebben vormgegeven.

De impact van de zaak

Richard Tornetta profiteert van het winnen van de zaak op dezelfde manier als andere Tesla-aandeelhouders: het bedrijf bespaart miljarden dollars die een volgzaam bestuur aan Musk had betaald. Zakelijke groepen hebben lang kritiek geuit op zaken die door individuen worden aangespannen als indicatie van mogelijk misbruik van rechtszaken. Maar experts zeggen dat mensen zoals Tornetta essentieel zijn voor het controleren van bestuurskamers. “Zijn naam is nu geëtst in de annalen van het vennootschapsrecht,” zei Eric Talley, die vennootschapsrecht doceert aan de Columbia Law School. “Mijn studenten zullen de komende 10 jaar Tornetta v Musk lezen.”

Related news