Meta realiseert recordstijging van 196 miljard dollar op de beurs

25 dagen geleden gepubliceerd

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, heeft op vrijdag een recordbedrag van 196 miljard dollar toegevoegd aan zijn beurswaarde. Dit markeert de grootste eendaagse winst van een bedrijf in de geschiedenis van Wall Street. De aandelen van Meta stegen met 20,3% op de dag, en noteerden de grootste procentuele stijging op één dag in een jaar en de derde grootste sinds het Wall Street-debuut in 2012. De beurswaarde van het bedrijf bedraagt nu ruim 1,22 biljoen dollar.

Meta’s eerste dividend

Vlak voor de 20e verjaardag van Facebook, kondigde Meta laat op donderdag aan dat het nog eens 50 miljard dollar aan aandelen zal terugkopen. Daarnaast werd het kwartaaldividend vastgesteld op 50 cent per aandeel. De uitkering van dividend is een teken dat het bedrijf zijn reputatie wil verbeteren en serieuzer genomen wil worden. Volgens Dan Coatsworth, investeringsanalist bij AJ Bell, is het uitgekeerde bedrag echter vooral symbolisch.

Impact op CEO Mark Zuckerberg

Het dividendplan van Meta betekent een flinke uitbetaling voor CEO Mark Zuckerberg, die ongeveer 350 miljoen Meta Klasse A en Klasse B aandelen bezit. De mede-oprichter van Facebook zou elke kwartaal ongeveer 175 miljoen dollar kunnen ontvangen.

De aantrekkingskracht van Meta

Het dividend van Meta, hoewel klein in vergelijking met veel bedrijven, kan het aandeel aantrekkelijker maken voor een breder scala aan beleggers, waaronder Exchange Traded Funds (ETF’s) die zich richten op aandelen die dividenden uitkeren. Volgens Brian Jacobsen, Chief Economist bij Annex Wealth Management, kan dit beleggers aantrekken die echt op zoek zijn naar dividend en een stabielere inkomstenstroom.

Toename van inkomsten en afname van kosten

Het grootste socialemediabedrijf ter wereld zag sterke advertentieverkopen en een opleving in gebruikersgroei tijdens het vierde kwartaal. Dit leidde tot een omzetstijging van 25%. De verwachting voor de huidige kwartaalomzet overtrof ook de schattingen van analisten. De toename van de inkomsten, gecombineerd met een daling van de kosten en uitgaven met 8% na het schrappen van meer dan 21.000 banen sinds eind 2022, stelde Meta in staat om zijn nettowinst te verdrievoudigen tot 14,02 miljard dollar.

Investeren in AI-producten

Meta heeft de afgelopen tien jaar miljarden dollars uitgegeven om zijn computercapaciteit te vergroten voor generatieve AI-producten die het toevoegt aan Facebook, Instagram en WhatsApp, en aan hardwareapparaten zoals zijn Ray-Ban slimme brillen.

Related news