Country Garden, grootste bouwer op Chinese vastgoedmarkt, in gebreke gebleven bij betaling

9 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Country Garden, de grootste bouwer op de Chinese vastgoedmarkt, heeft voor het eerst niet voldaan aan de betaling van 15,4 miljoen dollar aan rente op zijn dollarobligaties. Het bedrijf heeft de rente op een obligatie van 500 miljoen dollar (472 miljoen euro), die in 2025 vervalt, niet betaald. Dit is het nieuwste teken van nood in de Chinese vastgoedsector.

Gemiste betaling en gevolgen

De deadline, inclusief een respijtperiode van 30 dagen na het missen van de oorspronkelijke deadline op 17 september, om de rente van 15,4 miljoen dollar te betalen, is vorige week verstreken. Volgens een kennisgeving aan de houders van trustee Citicorp International, die door Bloomberg News is gezien, “vormt dit een wanprestatie”.

Eerder deze maand waarschuwde het bedrijf zijn schuldeisers dat het niet in staat zou zijn om een aparte lening van HK$470 miljoen (57 miljoen euro) terug te betalen, omdat de verkoop onder “aanzienlijke druk” staat. De aandelen van Country Garden hebben dit jaar meer dan twee derde van hun waarde verloren.

Restructurering en impact op de markt

Als één van de meest schuldbelaste ontwikkelaars ter wereld, staat Country Garden nu waarschijnlijk voor één van de grootste restructureringen ooit in het land. Na het default en de herstructurering van China’s Evergrande, het meest schuldbelaste vastgoedbedrijf ter wereld, zijn de wankele financiën van Country Garden de nieuwste klap voor de Chinese vastgoedmarkt. De markt, samen met gerelateerde industrieën, is goed voor ongeveer 20% van het bruto binnenlands product van ‘s werelds op een na grootste economie.

Na de notitie van Citicorp zullen de Credit Derivatives Determinations Committees bijeenkomen om te bespreken of er een credit event heeft plaatsgevonden. Als dit het geval is, wordt de deur geopend voor de zogenaamde credit default swap contracten, die handelaren gebruiken om zich in te dekken tegen niet-betaling door een overheid of bedrijf in geval van een default.

Related news