Nokia kondigt plan aan om 14.000 banen te schrappen na winstdaling

6 maanden geleden gepubliceerd

Nokia heeft plannen aangekondigd om tot 14.000 banen te schrappen in de komende drie jaar. De Finse technologiegigant wil de kosten verlagen na een grotere dan verwachte daling in de vraag naar zijn mobiele netwerkapparatuur.

Forse Kostenbesparing

De ontslagronde, die 16% van het wereldwijde personeelsbestand van 86.000 personen treft, is onderdeel van een inspanning om de kosten met €1,2 miljard te verlagen tegen het einde van 2026. De plannen werden aangekondigd terwijl het bedrijf een daling van 70% van de winst in het derde kwartaal onthulde. Deze daalde naar €133 miljoen, vergeleken met €428 miljoen een jaar eerder.

Gevolgen voor Werknemers

Nokia’s CEO, Pekka Lundmark, gaf aan dat beslissingen die werknemers treffen de moeilijkste zijn. Hij benadrukte dat Nokia getalenteerde werknemers heeft en dat iedereen die getroffen wordt door dit proces ondersteund zal worden. Lundmark stelt dat het verlagen van de kostenbasis een noodzakelijke stap is om te reageren op marktonzekerheid en op lange termijn de winstgevendheid en concurrentiepositie veilig te stellen.

Onduidelijkheid over Plaats van Ontslagen

Nokia, met hoofdkantoor in Espoo, Finland, heeft niet gespecificeerd waar de ontslagen zullen vallen. Het bedrijf heeft momenteel ongeveer 37.700 werknemers in Europa, waaronder in het VK, waar het kantoren heeft in Bristol, Cambridge en Reading. De ontslagen zullen waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de activiteiten in de VS, waar het bedrijf ongeveer 10.500 medewerkers heeft in kantoren, waaronder in Chicago en Dallas.

Het exacte omvang van het kostenbesparingsprogramma zal afhangen van de vraag naar de producten van Nokia. Het bedrijf “verwacht snel te handelen” om volgend jaar tot €400 miljoen te besparen en in 2025 nog eens €300 miljoen. Nokia gaf aan dat de verwachting is dat de vraag in de bredere markt voor mobiele netwerken dit jaar met 9% zal dalen. Dit in tegenstelling tot eerdere verwachtingen van een daling van 2%.

Related news