Oekraïne dient klacht in bij WTO over graanverbod

10 maanden geleden gepubliceerd

Oekraïne heeft klachten ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen Polen, Slowakije en Hongarije. De Oekraïense overheid is boos omdat deze landen Oekraïens voedsel weren, wat volgens hen in strijd is met eerder gemaakte afspraken.

Importverbod Oekraïense landbouwproducten

De drie landen voerden afgelopen vrijdag een importverbod in voor Oekraïense landbouwproducten. Dit betekent dat inwoners en bedrijven in deze landen geen tarwe of mais uit Oekraïne mogen importeren. Deze maatregel werd genomen kort nadat de Europese Commissie een soortgelijk verbod had opgeheven.

Deal tussen Kyiv en Brussel

In het voorjaar verbood de Europese Commissie Oekraïne om graan te verkopen in Polen, Hongarije, Slowakije, Roemenië en Bulgarije. De reden hiervoor was dat de Oekraïense producten veel goedkoper waren. Afgelopen vrijdag sloten Kyiv en Brussel echter een overeenkomst, waardoor Oekraïne weer graan, mais en tarwe mocht exporteren naar deze Oost-Europese landen.

Reactie Polen, Hongarije en Slowakije

Polen, Hongarije en Slowakije waren het niet eens met deze overeenkomst en besloten direct maatregelen te treffen om goedkoop graan uit Oekraïne te weren. Hierop heeft Oekraïne een klacht ingediend bij de WTO, omdat de drie landen volgens hen in strijd handelen met de gemaakte afspraken.

Illegale maatregelen

Volgens de Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas Puchades, zijn de maatregelen van de drie landen illegaal. De WTO zal nu de klacht van Oekraïne behandelen.

Related news