Oekraïne ziet internationale steun afbrokkelen temidden van geopolitieke verschuivingen

7 maanden geleden gepubliceerd
  Wikipedia - President.gov.ua

Oekraïne, nog steeds verwikkeld in felle strijd met Rusland, worstelt met zorgwekkende verschuivingen in de geopolitiek van de oorlog. Sleutelbondgenoten verschuiven hun aandacht naar de oorlog in Gaza, Amerikaanse militaire hulp wordt opgehouden door de Republikeinse strijd over het leiderschap in het Congres en er zijn scheuren ontstaan in de Europese steun tijdens de verkiezingen in Polen en Slowakije.

Nieuwe fase in de internationale politiek

“We bevinden ons nu in een nieuwe fase,” zei Pavlo Klimkin, voormalig Oekraïens minister van Buitenlandse Zaken. Volgens hem is de hele geopolitieke omgeving diverser en rommeliger geworden. Klimkin stelt dat Oekraïne zal moeten optreden tegen Russische pogingen om oppositie tegen voortgezette militaire hulp in Europa en de Verenigde Staten aan te wakkeren. Thuis moet Oekraïne de binnenlandse wapenproductie versnellen om zich voor te bereiden op een lange oorlog en afnemende internationale aandacht.

Implicaties van de oorlog in Gaza

Oekraïense functionarissen beoordelen nog steeds de gevolgen van de oorlog in Gaza. De gebeurtenissen daar komen bovenop andere politieke problemen en een moeilijke maand van op zijn best stagnerende gevechten aan het front. Als de gevechten in Gaza snel eindigen, zal het de hulp aan Kiev niet beïnvloeden, aldus Kyrylo Budanov, directeur van de Oekraïense militaire inlichtingendienst. Maar als de situatie voortsleept, zullen er duidelijk problemen ontstaan met de noodzaak om niet alleen Oekraïne van wapens en munitie te voorzien.

Oekraïense soldaten hebben op sociale media uitdrukking gegeven aan hun hoop op een korte oorlog in het Midden-Oosten. “Oekraïne en Israël zitten in dezelfde loopgraaf,” schreef generaal Oleksandr Fatsevych, een commandant van een eenheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken die aan het front vecht, op Facebook.

President Zelensky en internationale steun

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne vorig jaar heeft president Volodymyr Zelensky van Oekraïne prioriteit gegeven aan het mobiliseren van internationale steun. Hij heeft betoogd dat de verdediging van Oekraïne cruciaal is voor de veiligheid van Europa, en dat de strijd van zijn land een symbool is voor de wereldwijde zoektocht naar vrijheid.

Zelensky heeft de afgelopen week Oekraïne gepresenteerd als een vriend van Israël en de verrassingsaanval van Hamas veroordeeld, die hij gelijkstelde aan het terrorisme van Rusland in Oekraïne. Hij heeft openlijk zijn zorgen geuit dat de aandacht van de wereld zou kunnen afwijken. “Als de internationale aandacht zich van Oekraïne afwendt, zal dit op de een of andere manier gevolgen hebben,” zei hij in een interview.

Militaire tegenslagen en politieke problemen

Sinds juni, toen Oekraïne een tegenoffensief lanceerde om het door Rusland bezette zuiden van Oekraïne in twee zones te verdelen, is het Oekraïense leger slechts ongeveer een dozijn mijlen op twee locaties opgeschoten. Het effectieve gebruik van mijnen en drones door Rusland om de artillerie te richten, heeft de Oekraïense strijdkrachten vertraagd.

De militaire tegenslagen komen bovenop een toch al slechte maand. Na de opheffing van een tijdelijke beperking op Oekraïense graanimporten door de Europese Unie in september, heeft Polen - een belangrijke bondgenoot op andere gebieden - gezegd dat het niet zal voldoen aan de EU-beslissing. Traditionele handelsroutes van Oekraïne op de Zwarte Zee voor graan, een cruciaal exportproduct, worden geblokkeerd door een Russische marineblokkade.

Bovendien wordt toekomstige militaire hulp aan Oekraïne vanuit de Verenigde Staten, Kiev’s belangrijkste leverancier van wapens en munitie, overschaduwd door nieuwe vragen, aangezien het Congres leiderloos blijft en de scepsis over de hulp onder sommige Republikeinen groeit.

Related news