NAVO-chef waarschuwt voor langdurige oorlog in Oekraïne

8 maanden geleden gepubliceerd

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft gewaarschuwd dat de bondgenoten van Oekraïne zich moeten voorbereiden op een langdurige oorlog. Als Kyiv stopt met vechten, “zal hun land niet langer bestaan”, aldus Stoltenberg in een interview met de Duitse mediagroep Funke, gepubliceerd op zondag.

Verwachtingen overstijgende oorlogsdreiging

Volgens de NAVO-chef duren oorlogen meestal langer dan verwacht bij aanvang. Daarom moeten we ons voorbereiden op een langdurige oorlog in Oekraïne. “We hopen allemaal op een snelle vrede. Maar tegelijkertijd moeten we erkennen: als president Zelensky en de Oekraïners stoppen met vechten, zal hun land niet meer bestaan. Als president Poetin en Rusland hun wapens neerleggen, zullen we vrede hebben.”

De oorlog begon in februari 2022 toen Moskou een volledige invasie van Oekraïne lanceerde, waarmee oorlog terugkeerde naar Europa voor het eerst in decennia. De oorlog bevindt zich nu in de 19e maand.

Beperkte vooruitgang ondanks tegenoffensief

Oekraïne lanceerde in juni een tegenoffensief, duwend tegen de gevestigde Russische posities in het zuiden en oosten, maar tot dusver zijn er beperkte winsten gemaakt, volgens AFP.

Oekraïne’s NAVO ambities

Stoltenberg sprak ook over de ambitie van Oekraïne om lid te worden van de militaire alliantie. “Er is geen twijfel dat Oekraïne uiteindelijk lid zal worden van de NAVO.” Volgens Stoltenberg is Kyiv “dichter bij de NAVO gekomen” tijdens een top van de alliantie in juli. “Wanneer deze oorlog eindigt, hebben we veiligheidsgaranties nodig voor Oekraïne. Anders kan de geschiedenis zich herhalen.”

Tijdens deze top in Vilnius kwamen de NAVO-leiders overeen dat Oekraïne lid kon worden van de alliantie zodra aan bepaalde voorwaarden was voldaan. Amerikaanse en Duitse functionarissen maakten duidelijk dat dit onder meer zou inhouden dat Kyiv hervormingen zou doorvoeren om de democratie en de rechtsstaat te beschermen.

Related news