Huiszoekingen en ondervragingen bij journalisten en redacteuren van NewsClick

6 maanden geleden gepubliceerd

Journalisten en redacteuren van de Indiase nieuwssite NewsClick zijn onderworpen aan huiszoekingen en ondervragingen door de politie. Onder de doorzochte personen bevinden zich de redacteur van NewsClick, Prabir Purkayastha, journalisten Abhisar Sharma, Paranjoy Guha Thakurta, Aunindyo Chakravarty, Bhasha Singh, satiricus Sanjay Rajoura en historicus Sohail Hashmi. Sommigen van hen zijn meegenomen naar politiebureaus voor ondervraging.

Huiszoekingen op verschillende locaties

Er vonden ook zoekacties plaats op het kantoor van de website in Delhi. In de stad Mumbai werd het huis van activiste Teesta Setalvad doorzocht. Setalvad heeft lang gestreden voor de slachtoffers van de dodelijke rellen in de staat Gujarat in 2002 en heeft artikelen geschreven die kritisch zijn op de regering voor Newsclick.

Geen arrestatiebevelen of documenten gepresenteerd

Een bron dicht bij Purkayastha vertelde dat meer dan 15 politieagenten om 06:30 uur lokale tijd (01:00 GMT) bij zijn huis aankwamen. “Ze produceerden geen arrestatiebevelen of documenten, ondervroegen hem urenlang en namen alle elektronische apparaten die ze in huis vonden mee,” zeiden ze.

Verband met eerder onderzoek

Volgens de berichten houden de invallen verband met een zaak die in augustus tegen NewsClick is aangespannen na een rapport van de New York Times. Het rapport beweerde dat de website fondsen had ontvangen van een Amerikaanse miljonair om “Chinese propaganda” te verspreiden. De website werd naar verluidt aangeklaagd onder de UAPA, een draconische antiterreurwet die het bijna onmogelijk maakt om op borgtocht vrij te komen. NewsClick heeft alle aantijgingen sterk ontkend als onwaar.

Related news