Grote Russische aanval op Oekraïense stad Avdiivka

6 maanden geleden gepubliceerd

Russische troepen hebben een grootschalige aanval gelanceerd op de stad Avdiivka in Oost-Oekraïne. Volgens rapporten zijn er drie bataljons betrokken, bestaande uit ongeveer 2000 troepen, tientallen gepantserde voertuigen en jets. Het wordt beschreven als de grootste aanval in dit gebied.

Weerstand van Oekraïne

Volgens de generale staf van Oekraïne hebben zij sinds dinsdag tientallen aanvallen in Avdiivka en omliggende gebieden kunnen afweren. De stad Avdiivka is een symbool geworden van Oekraïense weerstand en veerkracht, aangezien het al sinds het begin van het conflict negen jaar geleden op de frontlinie ligt.

Effect op de bewoners

De militaire posities en woonwijken van Avdiivka zijn de afgelopen drie dagen onophoudelijk gebombardeerd. Volgens Vitaliy Barabash, het hoofd van de militaire administratie van Avdiivka, zijn er dagelijks 50-60 gevallen van intensieve beschietingen met artillerie en raketten op de stad. Woongebouwen, kantoorgebouwen en een ziekenhuis zijn beschadigd. Naar schatting 1600 bewoners blijven in Avdiivka, waarvan velen al lang in kelders verblijven.

Verdere plannen van Rusland

Het lijkt erop dat Rusland probeert de steden Berdyche en Stepove ten noorden van Avdiivka en de dorpen Tonenke en Severne ten zuiden daarvan in te nemen. Rusland beweert dat hun troepen hun posities in de buurt van Avdiivka hebben “verbeterd”. Oekraïne’s militaire ontkent deze rapporten, maar de intense gevechten suggereren dat Rusland probeert de stad Avdiivka in te sluiten door vanuit het noorden en het zuiden te duwen.

Rusland heeft ook massale aanvallen gelanceerd langs andere delen van de frontlinie in Oost-Oekraïne. Zijn troepen duwen in de richting van Kupyansk in de regio Kharkiv en Lyman in de regio Donetsk. Analisten beweren dat deze operaties in Avdiivka en andere delen van de Donbas bedoeld zijn om Oekraïense troepen te “verhinderen om zich te hergroeperen naar andere gebieden”.

Related news