Goldman Sachs noteert 33% winstdaling, trekt zich terug uit consumentenleningen

6 maanden geleden gepubliceerd

Goldman Sachs heeft een winstdaling van 33% gerapporteerd in het derde kwartaal, te midden van gematigde marktomstandigheden die minder deals en marktkansen voor de bank boden. De bank heeft ook te maken met een opmerkelijke stijging van de uitgaven in het kwartaal, met afschrijvingen op het investeringsplatform GreenSky en haar vastgoedinvesteringen.

Het in New York gevestigde bedrijf rapporteerde een winst van $2,06 miljard, of $5,47 per aandeel, een daling ten opzichte van een winst van $3,07 miljard, of $8,25 per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder. Analisten hadden lage verwachtingen van Goldman dit kwartaal, met een trage markt en de aankondiging van de bank eerder dit jaar dat het zich terugtrekt uit de consumentenleningensector.

Verkoop van GreenSky

Goldman Sachs is bezig met de verkoop van haar GreenSky-business, die de bank dit kwartaal moest afschrijven. “We zijn ervan overtuigd dat het werk dat we nu doen ons een veel sterker platform voor 2024 biedt,” zei David Solomon, voorzitter en CEO, in een verklaring.

Struggles in de markt

Goldman heeft het afgelopen jaar moeite gehad, omdat minder bedrijven deals wilden sluiten te midden van hogere inflatie en geopolitieke onzekerheid, en de marktomstandigheden dit jaar moeilijker waren dan vorig jaar. De bank zag een stijging van 1% van de investeringsbankinkomsten ten opzichte van vorig jaar, en haar handelsbedrijf in obligaties, valuta’s en grondstoffen was in deze periode met 6% gedaald. Aandelenhandel steeg daarentegen met 8%.

Het rendement op eigen vermogen van de bank, een maatstaf voor hoe goed een investeringsbank presteert met de activa die ze bezit, was 7,1% in het kwartaal. Historisch gezien hebben banken zoals Goldman in het afgelopen decennium gestreefd naar een rendement van meer dan 10%.

Related news