Dreigende wanbetaling voor Chinese vastgoedgigant Country Garden

8 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

De grootste vastgoedontwikkelaar in China, Country Garden, kan in gebreke blijven als het niet lukt om een couponbetaling van $15 miljoen te doen op dinsdag. Dit markeert het einde van een 30-daagse respijtperiode.

Country Garden was ooit een veilige optie voor beleggers, maar wordt nu, net als veel van zijn concurrenten, meegesleurd door de crisis in de vastgoedsector in China. Vorige week waarschuwde de groep dat het mogelijk niet in staat zou zijn om aan zijn schuldverplichtingen in het buitenland te voldoen, omdat de verkoop onder “opmerkelijke druk” staat.

Eerdere problemen en mogelijke gevolgen

Country Garden liep in september al het risico op wanbetaling, maar wist een verlengde deadline voor terugbetalingen te onderhandelen. Niet-betaling zou kunnen leiden tot meer onafgemaakte bouwprojecten, en de huizenprijzen zouden kunnen stijgen als Country Garden huizen goedkoop verkoopt om contant geld te genereren.

De vastgoedsector is goed voor een kwart van het Chinese BBP, dus een wanbetaling zou een harde klap zijn voor de Chinese economie. Aan het einde van juni had Country Garden totale verplichtingen van 1,4 biljoen yuan (€181,29 miljard), inclusief obligaties in het buitenland ter waarde van meer dan €10 miljard, en buitenlandse leningen ter waarde van bijna €6 miljard.

Andere vastgoedbedrijven in de problemen

Country Garden is geen geïsoleerd geval. Volgens JP Morgan hebben groepen die verantwoordelijk zijn voor 40% van de Chinese woningverkopen sinds 2021 hun schuldverplichtingen niet kunnen nakomen. Bovendien tonen cijfers van CreditSights aan dat Chinese ontwikkelaars sinds 2021 meer dan $114,6 miljard van de $175 miljard aan uitstaande dollarobligaties hebben nagelaten.

De groep Evergrande staat centraal in de woningcrisis; het was niet in staat om zijn schuld eind 2021 te betalen. Het jaar daarvoor had de Chinese overheid meer regulering ingevoerd om de hoge schuldniveaus in de vastgoedsector te verminderen, omdat bedrijven snel uitbreidden door grote sommen geld te lenen.

Wat nu?

Country Garden bevindt zich in een precaire positie, met dollarobligaties die worden aangeboden voor minder dan 6 cent aan de dollar. Ongeveer 64 miljoen yuan aan aandelen in het zusterbedrijf, Country Garden Services, zijn bevroren door de Chinese rechtbanken.

Een van zijn schuldeisers, Kingboard Holdings, heeft vorige week een juridische procedure gestart tegen Country Garden. De vastgoedontwikkelaar onderzoekt hoe het zijn schulden kan herstructureren en heeft Houlihan Lokey, China International Capital Corporation (CICC) en advocatenkantoor Sidley Austin aangesteld om de opties te onderzoeken.

Related news