Cryptocurrency-bedrijven bevriezen rekeningen om Hamas-financiering te blokkeren

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

De Israëlische wetshandhaving heeft samengewerkt met cryptocurrency-bedrijven om de geldstromen naar Hamas te blokkeren. De Israëlische autoriteiten hebben tientallen cryptocurrency-rekeningen gesloten na de aanval van Hamas op het zuidelijke deel van het land op 7 oktober, meldde de Financial Times.

Bevroren rekeningen

Meer dan 100 rekeningen op ‘s werelds grootste crypto-uitwisseling, Binance, werden bevroren. Bovendien hebben de autoriteiten informatie opgevraagd over ongeveer 200 andere crypto-accounts. Binance bevestigde in een verklaring dat een “klein aantal rekeningen” werd geblokkeerd. “Zoals altijd volgt Binance internationaal erkende sanctieregels, waarbij het kleine aantal rekeningen dat verband houdt met illegale fondsen wordt geblokkeerd.”

Tether’s inspanningen

Op maandag heeft Tether, de grootste uitgever van stablecoin ter wereld, aangekondigd dat het 32 virtuele cryptocurrency-portemonnees heeft bevroren die verband houden met “terrorisme en oorlogsvoering” in Israël en Oekraïne. Tether heeft aangegeven dat de walletadressen een gecombineerde waarde van $873,118 (meer dan €827,000) hebben en dat het heeft samengewerkt met het Nationaal Bureau voor Counter-Terror Financing in Israël.

Politieactie

Ondertussen zei de Israëlische politie op 10 oktober dat zij crypto-rekeningen hadden bevroren die werden gebruikt om aan Hamas te doneren, een islamitische politieke en militaire organisatie, die door de Verenigde Staten, de Europese Unie en meerdere andere landen als terroristische groepering wordt bestempeld.

Cryptocurrencies en terrorisme

Doordat Hamas een aangemerkte terroristische entiteit is, wordt het geconfronteerd met sancties en uitsluitingen van internationale bankensystemen, waardoor cryptocurrencies een aantrekkelijk alternatief zijn omdat ze voornamelijk buiten de traditionele bankensystemen opereren en pseudoniemen toestaan. Tussen augustus 2021 en juni 2023 ontving Hamas $41 miljoen (€39 miljoen) in crypto’s, volgens de crypto-analyse- en softwarefirma BitOK.

Maar Paolo Ardoino, de recent benoemde CEO van Tether, zei: “In tegenstelling tot de populaire opvatting, zijn cryptocurrency-transacties niet anoniem; ze zijn de meest traceerbare en traceerbare activa.” “Elke transactie wordt op de blockchain opgenomen, waardoor het voor iedereen haalbaar is om geldbewegingen te traceren. Daarom zullen criminelen die dom genoeg zijn om cryptocurrencies voor illegale activiteiten te gebruiken, onvermijdelijk worden geïdentificeerd,” zei hij in een verklaring.

Related news