Texaanse procureur-generaal vrijgesproken van corruptie

9 maanden geleden gepubliceerd

Ken Paxton, de procureur-generaal van Texas, is vrijgesproken van corruptie. Paxton stond terecht in een impeachment-proces dat de Republikeinen uit de Amerikaanse staat verdeelde. Paxton, een bondgenoot van Donald Trump, kan na zijn schorsing in mei zijn werk in het gekozen ambt hervatten.

Beschuldigingen van corruptie

In mei hebben meer dan 60 Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden van Texas partijlijnen overschreden om de hoogste juridische functionaris van de staat af te zetten op gronden van corruptie, obstructie van de rechtsgang, omkoping en misbruik van publiek vertrouwen. De beschuldigingen hadden betrekking op gunsten die hij naar verluidt verleende aan een Texaanse vastgoedontwikkelaar, het gebruik van publieke gelden om klokkenluiders in zijn staf te straffen en hun beschuldigingen te verdoezelen, en voordelen die hij dirigeerde naar een vrouw met wie hij een buitenechtelijke affaire had.

Stemming in de senaat

In de door de partij gedomineerde senaat van de staat stemden echter slechts twee Republikeinen voor zijn verwijdering uit het ambt op een van de punten. Uiteindelijk werd hij vrijgesproken van 16 aanklachten in een stemming in de senaatsvergadering.

Reactie van Paxton

Paxton heeft altijd elke fout ontkend en de afzetting een “politiek gemotiveerde schijnvertoning” genoemd. Hij is een van de meest fervente aanhangers van Donald Trump in Texas en steunde de voormalige president bij zijn mislukte pogingen om zijn verkiezingsnederlaag in 2020 aan te vechten.

Verdeeldheid binnen Republikeinse Partij

De afzetting zorgde voor verdeeldheid binnen de Republikeinse Partij tussen een pro-Trump factie en meer traditionele conservatieven. Kort na de afzetting van de procureur-generaal plaatste Trump “free Ken Paxton” op zijn sociale media site Truth Social en noemde de inspanning “verkiezingsinterferentie” door “radicaal linkse Democraten”, criminelen en onvoldoende loyale Republikeinen.

Nog lopende zaken

Ondanks zijn vrijspraak in deze zaak, staat Paxton nog steeds terecht voor staatsaanklachten voor effectenfraude, in een zaak die teruggaat tot kort nadat hij acht jaar geleden kantoor won. Het FBI heeft dezelfde beschuldigingen onderzocht.

Related news