Jim Jordan, Conservatieve Republikein, Gekozen als Mogelijke Voorzitter van het Huis

7 maanden geleden gepubliceerd

Conservatieve Republikein Jim Jordan is gekozen als de genomineerde van zijn partij voor het voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten. Hij won 124 stemmen in een geheime stemming die afgelopen vrijdagmiddag werd gehouden, met 81 stemmen tegen. Jordan, die gesteund wordt door voormalig president Donald Trump, staat echter al onder toenemende druk vanuit zijn eigen partij.

Verdeeldheid Binnen de Republikeinse Partij

De week eindigde zonder dat de Republikeinen dichter bij het succesvol installeren van een voorzitter kwamen, te midden van aanhoudende interne conflicten. Ondanks dat Jordan uit de geheime stemming van vrijdag als winnaar tevoorschijn kwam, wordt hij steeds meer bekritiseerd door veel Republikeinse Huisleden. Na de stemming hielden de Republikeinse vertegenwoordigers een tweede stemming om te bepalen of de leden Jordan zouden steunen in een stemming op de vloer.

Onzekere Toekomst voor Jordan

Op dit moment heeft Jordan geen duidelijk pad naar het kantoor van de voorzitter, waardoor de Republikeinse Huisleden zonder leiding en vol onzekerheid achterblijven. Supporters van Steve Scalise, die woensdag werd genomineerd als de kandidaat van de partij voor het voorzitterschap voordat hij zich terugtrok, hebben gezworen zich ten koste van alles tegen Jordan te verzetten.

Onder degenen die zich nog steeds tegen Jordan verzetten was Mario Díaz-Balart uit Florida, die verslaggevers vertelde dat Jordan een “zeer, zeer grote hindernis” moet overwinnen om voorzitter te worden. “Ik denk niet dat hij degene is”, zei Díaz-Balart. “Uiteindelijk zullen we iemand moeten hebben die ons echt kan verenigen.”

Het Huis is nu 10 dagen zonder een voorzitter en totdat een nieuwe kandidaat is gekozen, zal het Huis niet in staat zijn om enige wetsvoorstellen goed te keuren, verzoeken van het Witte Huis voor noodhulp te bekrachtigen of kortetermijnuitgavenwetten door te voeren.

Uitdagingen op de Weg naar het Voorzitterschap

Net als Scalise en de afgezette voorzitter Kevin McCarthy voor hem, heeft Jordan aanzienlijke uitdagingen op zijn pad. Met de Republikeinen die het Huis met een zeer smalle marge controleren, heeft hij 217 van de 221 Republikeinse leden nodig om voor hem te stemmen. Hij kan zich slechts vijf tegenstemmen veroorloven.

Democraten Nomineren Hakeem Jeffries

De Democraten hebben op hun beurt Hakeem Jeffries genomineerd, maar aangezien zij de minderheidspartij in de kamer zijn, maakt hij geen kans om gekozen te worden. Jeffries bekritiseerde de Republikeinen voor het kiezen van wat hij de voorzitter van de “Chaos Caucus” noemde - verwijzend naar Jordan’s rol als leider in de uiterst rechtse Freedom Caucus.

Related news