Trump mag aanklagers, getuigen en rechtbank niet bekritiseren voorafgaand aan zijn proces

5 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

Een federale rechter heeft de voormalige Amerikaanse president Donald Trump verboden om aanklagers, de rechtbank en mogelijke getuigen te bekritiseren in aanloop naar zijn proces voor verkiezingsvervalsing. Deze beslissing volgt op recente opmerkingen waarin Trump de aanklagers beschreef als “een team van schurken” en één getuige in de zaak bestempelde als “een laffe varken”.

Beschuldigingen aan Trump’s adres

Trump, de Republikeinse koploper voor het presidentschap in 2024, werd eerder dit jaar aangeklaagd voor zijn vermeende pogingen om zijn nederlaag in de verkiezingen van 2020 tegen de Democraat Joe Biden ongedaan te maken. De vier aanklachten in zijn dagvaarding waren: samenzwering om de VS te bedriegen, samenzwering om een officiële procedure te belemmeren, belemmering van een officiële procedure en samenzwering tegen de rechten van burgers.

Bevel tot zwijgen

Speciale raadsman Jack Smith, die het onderzoek leidt, verzocht om een zwijgbevel op grond van het feit dat de opmerkingen van Trump de deelnemers, waaronder aanklagers, juryleden en rechtbankpersoneel, zouden kunnen beïnvloeden. Zijn kantoor betoogde ook dat het aanvallen van potentiële getuigen een “verlammend” effect zou hebben op de zaak.

Balans tussen recht op vrije meningsuiting en bescherming van de rechtsgang

Rechter Tanya Chutkan stond voor de lastige taak om het recht op vrije meningsuiting van een politieke kandidaat te balanceren met de noodzaak om de juridische procedures te beschermen. Ze herinnerde het team van Trump eraan dat hij als een strafrechtelijke verdachte “niet het recht heeft om precies te zeggen en te doen wat hij wil”.

Reactie Trump’s team

Een woordvoerder van Trump bekritiseerde de uitspraak als “weer een partijdige aanval”. Advocaat John Lauro, die namens de voormalige president sprak, verdedigde zijn “kleurrijke taal” als onderdeel van de “ruwe en tuimelige” politiek. Hij betoogde dat Trump middenin een campagne zat en “het recht had om de waarheid te spreken tegen onderdrukking”.

Beperkt zwijgbevel

Rechter Chutkan’s beperkte uitspraak op maandag was “nauwkeurig afgestemd”, zei ze - niet zo ver als de speciale raadsman wilde, maar genoeg om een “smeercampagne” te voorkomen. Het gedeeltelijke bevel verbiedt Mr. Trump niet om president Biden, zijn justitiedepartement of Washington, waar de zaak wordt behandeld, te bekritiseren. Maar het verbiedt wel opmerkingen over de speciale raadsman, zijn team, rechtbankpersoneel of mogelijke getuigen - met uitzondering van Mike Pence, Trump’s vice-president en rivaal in de race van 2024.

De rechtszaak begint op 4 maart

De rechtszaak begint op 4 maart - dezelfde dag als Super Tuesday, een cruciale dag van stemmen in de Republikeinse presidentiële voorverkiezing. Terwijl Trump opnieuw campagne voert voor het Witte Huis, staat hij volgend jaar ook voor drie andere strafprocessen en een totaal van 91 misdrijven.

Related news