Republikeinen nomineren Mike Johnson voor voorzitterschap Huis van Afgevaardigden

8 maanden geleden gepubliceerd

Republikeinen hebben Rep. Mike Johnson gekozen als hun nieuwste kandidaat voor het voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden, in een poging hun verdeelde meerderheid te verenigen. De keuze voor Johnson kwam slechts enkele uren nadat een eerdere keuze zich onverwacht had teruggetrokken vanwege oppositie van Donald Trump.

Wie is Mike Johnson?

Johnson, afkomstig uit Louisiana, is een lager gerangschikt lid van het Republikeinse leiderschapsteam en is de vierde Republikeinse kandidaat in een bijna absurde cyclus van politiek getouwtrek sinds Kevin McCarthy aan de kant werd gezet. Johnson, die de meerderheid achter gesloten deuren won, zal bijna alle Republikeinen nodig hebben om de voorzittershamer te winnen.

Republikeinen in Strijd

Drie weken na de terugtrekking van McCarthy, blijven de Republikeinen hun meerderheidsstatus verspillen. Leden van de extreemrechtse factie accepteren geen traditionele voorzitter, terwijl gematigde conservatieven geen hardliner willen. Hoewel Johnson geen tegenstanders had tijdens de privé-stemming, stemden ongeveer twee dozijn Republikeinen niet, meer dan genoeg om zijn nominatie te doen zinken.

Kritiek op de situatie

“Trieste commentaar op het bestuur op dit moment,” zei Rep. Steve Womack, R-Ark. “Misschien dat we het op de vierde of vijfde of zesde of tiende poging goed krijgen.” Na zijn terugtrekking dinsdagmiddag, verliet Rep. Tom Emmer snel het gebouw waar hij privé had vergaderd met Republikeinen.

Trump’s rol

Donald Trump, die onderweg naar de rechtbank in New York waar hij wordt beschuldigd van bedrijfsfraude een verklaring aflegde, suggereerde dat zijn ‘niet-endorsement’ Emmer’s beslissing om zich terug te trekken, moet hebben beïnvloed. “Hij was geen MAGA,” zei Trump, verwijzend naar zijn campagneslogan Make America Great Again.

De zoektocht naar een leider

Huisrepublikeinen zijn wanhopig op zoek naar een leider die de facties kan verenigen, het Huis kan heropenen en het Amerikaanse Congres weer aan het werk kan krijgen. De aandacht ging snel uit naar Johnson, 51, die de tweede hoogste stemmenaantal kreeg op de interne stembiljetten van dinsdagochtend.

Johnson’s overwinning

Uiteindelijk won Johnson 128 stemmen op het avondbiljet, meer dan enige andere kandidaat. “Democratie is soms rommelig, maar het is ons systeem,” zei Johnson daarna, met Scalise achter hem. “We gaan uw vertrouwen in wat we hier doen herstellen.”

Mogelijke scenario’s

Er circuleert een idee om McCarthy opnieuw te installeren als voorzitter met de hardline Rep. Jim Jordan in een nieuwe leiderschapsrol. Dit wordt gezien als een manier om de conferentie te verenigen, maar velen denken dat het niet zal werken. “Ik denk dat het soms goed is om nieuwe ideeën en nieuwe mensen te hebben,” zei Rep. Victoria Spartz, R-Ind.

Related news