Biden roept Israël op tot terughoudendheid en belooft steun aan Netanyahu

7 maanden geleden gepubliceerd

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Israël opgeroepen niet te worden ‘verzadigd’ van woede in zijn reactie op de aanval van Hamas. Tijdens zijn bezoek aan de regio stelde hij zijn onwankelbare steun voor Israël’s zelfverdediging en beloofde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu humanitaire hulp toe te laten in Gaza via Egypte.

Israël en 9/11

Biden vergeleek de situatie van Israël, na de moord op meer dan 1.300 van haar burgers, met de crisis in de VS 22 jaar geleden na de 9/11 aanslagen. Net als de VS toen, zocht Israël gerechtigheid maar maakte ook fouten, zei hij.

Hulpgoederen naar Gaza

Na urenlange gesprekken met Netanyahu en zijn oorlogskabinet, kondigde Biden aan dat Israël had ingestemd met het openen van de Egypte-Gaza grens om dringend nodige voedsel-, water- en medische leveringen mogelijk te maken, mits de hulp niet wordt omgeleid door Hamas voor eigen gebruik. “Ook het Palestijnse volk lijdt enorm en wij treuren om het verlies van onschuldige Palestijnse levens net als de hele wereld,” zei de Amerikaanse president.

Gesprek met de Egyptische president

Later op woensdag vertelde Biden aan verslaggevers dat hij had gesproken met de Egyptische president, Abdel Fatah al-Sisi, die had ingestemd met het heropenen van de Rafah-overgang om 20 vrachtwagens met humanitaire hulpgoederen Gaza binnen te laten.

Reactie van humanitaire organisaties

Humanitaire organisaties hebben waarschuwingsvoorraden op de Egyptische kant van de grens aangelegd in afwachting van de opening van de grens bij Rafah. De VN en andere hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat de ingesloten bevolking van Gaza, bestaande uit 2,3 miljoen mensen, direct gevaar loopt om te sterven door uitdroging, honger, ziekte en verwondingen door bombardementen. De organisatie ActionAid stelde dat 70% van de meer dan 3.000 Palestijnen die de afgelopen 10 dagen zijn omgekomen, vrouwen en kinderen waren.

Oproep tot rechtvaardigheid

In emotionele opmerkingen aan verslaggevers maakte Biden duidelijk dat hij het verdriet en de pijn van de slachtoffers’ families van de grensoverschrijdende aanval door Hamas op 7 oktober begreep. “Er moet gerechtigheid komen,” zei Biden. “Maar ik waarschuw dat, terwijl je die woede voelt, je er niet door geconsumeerd mag worden. Na 9/11 waren we in de Verenigde Staten woedend. Hoewel we gerechtigheid zochten en kregen, maakten we ook fouten.”

Related news