Derde stemronde voor Jim Jordan als Speaker van het Huis van Afgevaardigden

8 maanden geleden gepubliceerd

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bereidt zich voor op een derde stemronde over het voorstel om congreslid Jim Jordan tot speaker te benoemen. De conservatieve Republikein uit Ohio heeft tot nu toe niet voldoende steun weten te verzamelen onder zijn collega’s.

Interne verdeeldheid

De stoel van de speaker is vacant sinds de historische afzetting van de Republikein Kevin McCarthy eerder deze maand. Deze wekenlange impasse heeft de Republikeinse partij in chaos gestort en het Huis effectief stilgelegd voor meer dan twee weken. Een groep wetgevers van beide partijen onderzoekt nu een buitengewoon plan om de bevoegdheden van de waarnemend speaker, de Republikein Patrick McHenry van North Carolina, tijdelijk uit te breiden. Dit zou de kamer in staat stellen om dringende wetgeving aan te nemen.

Stroef verloop

Ondanks zijn loyale steun aan Donald Trump en zijn leidende rol in de poging om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 ongedaan te maken, heeft Jordan moeite om zijn collega’s te overtuigen van zijn leiderschap. Maar liefst 22 Republikeinen en alle Democraten stemden woensdag tegen Jordan, waardoor hij ver verwijderd bleef van de 217 stemmen die hij nodig had.

Belangrijke uitdagingen

Het Congres staat voor een aantal uitdagende problemen die niet alleen gevolgen kunnen hebben voor de VS, maar ook voor zijn bondgenoten. Er is minder dan een maand om een financieringsdeal te bereiken, anders dreigt een federale shutdown. Daarnaast wordt verwacht dat Biden verzoeken zal indienen voor hulp aan Oekraïne en Israël.

Related news