Jacob Chansley, bekend als 'QAnon Shaman', stelt zich kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden

5 maanden geleden gepubliceerd

Jacob Chansley, de man die wereldwijd bekend werd door met hoorns en berenmuts het Amerikaanse Capitool binnen te vallen in januari 2021, streeft naar een plek in het Huis van Afgevaardigden. Volgens juridische documenten die Amerikaanse media hebben ingezien, zal Chansley, ook bekend als Jake Angeli, kandidaat zijn in Arizona voor de Libertarische Partij.

Bestorming van het Capitool

Chansley was een van de honderden mensen die op 6 januari 2021 het Capitool bestormden in een poging de bevestiging van Joe Bidens verkiezingsoverwinning te voorkomen. Hij slaagde erin de Senaat te bereiken en zat op de stoel van toenmalig vicepresident Mike Pence. Chansley liet een briefje achter met de boodschap dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat “gerechtigheid geschiedt”. Net als veel andere indringers hing Chansley de QAnon-complottheorie aan, die beweert dat de wereldwijde elite kwaadaardig is en een netwerk van kindermisbruik coördineert.

Gevangenisstraf en spijtbetuiging

Chansley werd enkele dagen na de bestorming gearresteerd. In september 2021 pleitte hij schuldig en betuigde spijt voor zijn daden op 6 januari. “Het was verkeerd om het Capitool binnen te gaan”, zei hij. “Ik heb geen excuus. Geen enkel excuus.” Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 41 maanden en een boete van 2000 dollar, omgerekend 1870 euro. In maart van dit jaar mocht Chansley de gevangenis na 27 maanden verlaten. Meer dan duizend mensen werden aangeklaagd voor hun deelname aan de dodelijke bestorming.

Related news