Donald Trump getuigt in New Yorkse fraudezaak

5 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

Donald Trump heeft in een langdradig en uitdagend getuigenis geklaagd over oneerlijke behandeling tijdens zijn civiele zakelijke fraudeproces in New York. Dit leidde tot een waarschuwing van de rechter om zijn getuigenis te beëindigen. Tijdens vragen over de boekhoudpraktijken van zijn bedrijf botste de voormalige Amerikaanse president herhaaldelijk met rechter Arthur Engoron.

Politieke heksentoer

Trump, die in de voorhoede loopt voor de Republikeinse nominatie voor de verkiezingen van 2024, werd door Engoron gewaarschuwd dat hij van het getuigenbankje zou kunnen worden verwijderd als hij niet direct op vragen zou antwoorden. Trump vermeed vaak directe antwoorden en pochte in plaats daarvan over zijn eigendommen en zijn rijkdom. Hij bekritiseerde de motieven van de procureur-generaal van New York, Letitia James, een Democraat, die de zaak had aangespannen. “Dit is een politieke heksentoer en ik denk dat ze zich moet schamen,” zei hij.

Waarheidsgetrouwe beoordelingen

Ondanks de spanningen, gaf Trump toe dat zijn bedrijf geen accurate schattingen had gegeven van de waarde van flatgebouwen, golfbanen en andere bezittingen. De advocaten van de staat New York zeiden dat deze waarden waren opgeblazen om betere financieringsvoorwaarden te krijgen. Engoron heeft al geoordeeld dat ze frauduleus waren. Trump beweerde echter dat veel van die waarden, zoals zijn Mar-a-Lago landgoed en Doral golfbaan in Florida, werden ondergewaardeerd.

Overwaardering

Hij gaf toe dat zijn Trump Tower residentie in New York en zijn Seven Springs landgoed ten noorden van de stad overgewaardeerd waren. Hij zei dat dit er niet toe zou moeten doen omdat de schattingen de taal bevatten dat ze mogelijk niet nauwkeurig waren en de banken ze niet serieus namen. “Jullie hebben het belangrijk gemaakt, maar dat was het niet,” zei Trump over de schattingen.

Misleiding van geldschieters en verzekeraars

Advocaten van de staat New York beweerden in hun rechtszaak dat de schattingen geldschieters en verzekeraars misleidden, waardoor hij 100 miljoen dollar verdiende en zijn rijkdom met 2 miljard dollar overdreef. Trump beschuldigde de juridische autoriteiten ervan zijn bedrijf onnodig nauwgezet te onderzoeken na zijn overwinning in de presidentsverkiezingen van 2016.

Boetes en restricties

James zoekt naar een boete van 250 miljoen dollar, evenals restricties die zouden voorkomen dat Trump en zijn zonen Eric en Donald Jr. zaken doen in hun thuisstaat. Engoron heeft een uitspraak gedaan die Trump’s controle over enkele van zijn bekendste eigendommen zou kunnen wegnemen, hoewel die order in beroep is aangehouden.

In tegenstelling tot de vier strafzaken die Trump onder ogen ziet, dreigt dit civiele proces hem niet in de gevangenis te zetten terwijl hij een comeback voor het Witte Huis plant.

Related news