Kevin McCarthy ontslagen als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden

8 maanden geleden gepubliceerd

Kevin McCarthy is dinsdag ontslagen als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in een historische stemming. Deze buitengewone gebeurtenis is de eerste in de Amerikaanse geschiedenis en werd afgedwongen door een groep van uiterst conservatieve Republikeinen. De actie heeft het Huis en zijn Republikeinse leiderschap in chaos gestort.

Onverwachte ontslag

McCarthy’s belangrijkste rivaal, afgevaardigde Matt Gaetz van Florida, dwong de stemming over de “motie tot ontslag” af. De motie werd gesteund door meer dan een handvol conservatieve Republikeinse critici van de voorzitter en veel Democraten die van mening zijn dat hij niet geschikt is voor leiderschap. De volgende stappen zijn onzeker, er is geen duidelijke opvolger om de Republikeinse meerderheid in het Huis te leiden.

Het ontslag van McCarthy werd aangekondigd met een stemming van 216-210, wat betekent dat het kantoor van de voorzitter “hierbij vacant verklaard” werd. Direct daarna nam een topbondgenoot van McCarthy, Patrick McHenry, volgens de regels van het Huis de voorzittershamer over als tijdelijke voorzitter tot er een nieuwe voorzitter is gekozen.

Oorzaak van het ontslag

Het ontslag van McCarthy is een straf voor zijn besluit om samen te werken met de Democraten om de federale overheid open te houden in plaats van een shutdown te riskeren. Een eerdere stemming was 218-208 tegen het tabellen van de motie, met 11 Republikeinen die toestemming gaven om het vooruit te laten gaan. Het Huis opende toen een vloerdebatteren, ongezien in moderne tijden, voorafgaand aan de volgende ronde van stemmen.

Veel van de klachten tegen de voorzitter draaiden om zijn waarachtigheid en zijn vermogen om de beloften na te komen die hij sinds januari heeft gedaan om de voorzittershamer te winnen. Maar een lange rij McCarthy-aanhangers, waaronder de oprichter van de conservatieve Freedom Caucus, Jim Jordan, stonden achter hem: “Ik denk dat hij zijn woord heeft gehouden.”

Het Huis nam kort een reces zodat wetgevers konden overleggen over de weg vooruit. Na het reces diende Gaetz, een topbondgenoot van Donald Trump en leider van de uiterst rechtse Republikeinen, zijn motie in. Tijdens het debat schoot Gaetz terug, “Chaos is voorzitter McCarthy.”

Related news