Amerikaanse senator Robert Menendez beschuldigd van spionage voor Egypte

5 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

De Amerikaanse senator Robert Menendez, die al aangeklaagd is voor corruptie, wordt nu ook beschuldigd van het fungeren als een buitenlandse agent van Egypte. Volgens de aanklacht zou Menendez, samen met zijn vrouw Nadine, “gevoelige informatie van de Amerikaanse overheid” hebben verstrekt die de Egyptische regering zou hebben geholpen.

Eerdere beschuldigingen en nieuwe aanklacht

Deze beschuldiging komt weken nadat het echtpaar werd beschuldigd van omkoping, waarvoor zij onschuldig pleitten. Menendez, die lid is van de Democratische Partij van New Jersey, heeft oproepen om af te treden geweigerd. In september werden Menendez en zijn vrouw aangeklaagd voor het accepteren van omkoping in de vorm van contant geld, goud, betalingen voor hun hypotheek en een luxe auto van drie zakenmensen uit New Jersey. Dit zou deel uitmaken van een plan om de invloed van de senator te gebruiken om de Amerikaanse hulp en militaire verkoop aan Egypte te verhogen.

Bewijsmateriaal

Tijdens een huiszoeking bij de senator vonden onderzoekers vorig jaar $480,000 (ongeveer £393,000) in contant geld verborgen door het hele huis, evenals 13 goudstaven ter waarde van een geschatte $155,000 (£127,000), volgens de aanklagers. De nieuwe aanklacht, ingediend door federale aanklagers in New York, beweert dat Menendez “zijn invloed en macht gebruikte om zijn officiële plicht op manieren te schenden die de regering van Egypte ten goede kwamen”.

Beschuldigingen en reacties

Menendez wordt ervan beschuldigd dat hij, terwijl hij deel uitmaakte van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, andere senatoren zou hebben aangemoedigd om een stop op $300 miljoen (£246 miljoen) aan hulp aan Egypte op te heffen en gevoelige informatie van de Amerikaanse overheid aan de Egyptische regering te verstrekken. Meer dan 30 senatoren van de Democratische partij hebben hem opgeroepen om af te treden, waaronder zijn collega Senator Cory Booker uit New Jersey. Senator John Fetterman van Pennsylvania heeft de Senaat opgeroepen om een resolutie aan te nemen om Menendez uit de kamer te zetten in het licht van de nieuwe beschuldigingen. Het advocatenteam van de senator heeft niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken om commentaar.

Related news