Countrymuziekicoon Toby Keith overleden aan kanker

5 maanden geleden gepubliceerd

Countrymuziekicoon Toby Keith is overleden, 18 maanden nadat hij openlijk had gesproken over zijn diagnose maagkanker. De zanger van “Should’ve Been a Cowboy” overleed op 62-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn familie, zo werd meegedeeld via zijn officiële website en sociale media.

Een vechter tot het einde

Keith vocht met gratie en moed tegen zijn ziekte. Ondanks zijn strijd tegen kanker bleef hij optreden en muziek opnemen. In december gaf hij nog drie uitverkochte shows in Las Vegas waarbij hij vele hits ten gehore bracht.

Een opmerkelijke carrière

Keith, die zijn carrière begon als oliewerker, wist een eigen plek in de countrymuziek te veroveren met zijn karakteristieke stem en onbuigzame wil om te slagen. Hij schreef zijn doorbraaknummers en richtte later zijn eigen platenlabel op toen hij zich onderbediend voelde door Nashville.

Zijn carrière, die drie decennia omspande, werd gekenmerkt door een duidelijk Amerikaans verhaal van een buitenstaander die dingen graag op zijn eigen manier deed. Zijn patriottisme en duidelijke overtuigingen lieten een onuitwisbare indruk achter op zijn publiek.

Een blijvende erfenis

Keith verkocht tussen de 25 en 30 miljoen platen in de VS en zijn nummers zijn meer dan 10 miljard keer gestreamd. Zijn eerste single, “Should’ve Been a Cowboy”, werd in 1993 uitgebracht en schoot naar de top van de country-hitlijsten in de VS en Canada. Het nummer is sindsdien een van de meest gedraaide nummers op de radio in de jaren ‘90 en daarna.

Zijn laatste album, “100% Songwriter”, werd in november uitgebracht. De Country Music Hall of Fame and Museum prees Keith als iemand die “groots, brutaal was en nooit voor iemand boog of vertraagde”. Zijn nalatenschap zal blijven voortleven in het collectieve geheugen van de countrymuziekwereld.

Related news