Beatles brengen eindelijk hun laatste nummer "Now and Then" uit

7 maanden geleden gepubliceerd
  Wikipedia

Decennialang na het eerste schrijven door wijlen John Lennon is “Now and Then”, beschreven als het laatste nummer van The Beatles, eindelijk uitgebracht. Het nummer, met de stemmen van alle leden van de Britse rockgroep, werd donderdag om 2 uur ‘s middags GMT uitgebracht.

Reacties

Fans en collega-muzikanten reageren enthousiast op de release. Amerikaanse zanger Tony Harnell schreef als reactie op een Instagram-post van The Beatles: “Wat een mooie dag is het als er nieuwe Beatles-muziek wordt uitgebracht!” Vocaliste Mollie Marriott noemde het nummer “onvoorstelbaar mooi en emotioneel”.

Achtergrond

John Lennon schreef en nam het nummer op in zijn huis in New York City in de late jaren 70. Zijn vrouw Yoko Ono gaf de demo aan de overgebleven Beatles-leden in 1994, zo blijkt uit een korte film over de totstandkoming van het nummer. Lennon overleed in 1980 na een schietpartij voor zijn appartementencomplex in New York City.

De creatie van “Now and Then”

Het nummer werd vervolgens bewerkt door Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison tot 1995, maar ze konden de stem van Lennon niet scheiden van het geluid van een piano in de track. Het duurde meer dan twee decennia voor McCartney en Starr weer aan het nummer begonnen te werken. AI werd gebruikt om de stem van Lennon te isoleren van een demo-track voor de door Peter Jackson geregisseerde docuserie uit 2021 “The Beatles: Get Back” over de totstandkoming van het Beatles-album “Let It Be” uit 1970. McCartney deed vervolgens de bas opnieuw, Ringo voegde de drums toe, en strijkers werden toegevoegd door muzikanten bij Capitol Studios.

Het laatste Beatles-nummer?

“Om nog steeds aan Beatles-muziek te werken in 2023 – wow,” zei McCartney. “We zijn eigenlijk aan het knoeien met technologie van de laatste generatie, iets waar de Beatles erg in geïnteresseerd zouden zijn geweest. ‘Now and Then’ is waarschijnlijk, het laatste Beatles-nummer, en we hebben er allemaal aan meegewerkt, dus het is een echte Beatle-opname,” voegde McCartney toe.

De impact van The Beatles

De beroemde band, die meer dan 50 jaar geleden uit elkaar ging, won zeven Grammy Awards en liet een onuitwisbare stempel achter op de popcultuur. Het “Beatlemania” fenomeen begon in de vroege jaren 60, toen de groep een razernij veroorzaakte onder fans in het VK, de VS en later over de hele wereld. The Beatles hadden 20 nummer 1 hits in de Billboard Hot 100, waaronder “Hey Jude,” “Come Together,” “Let It Be,” “Help!” en “Yesterday.”

Related news