Sociaal media platform verspreidt valse informatie over Taylor Swifts bodyguard

7 maanden geleden gepubliceerd
  iHeartRadioCA, via Wikipedia

Sociaal media platform X’s Community Notes verspreidt onjuiste informatie over de bodyguard van Taylor Swift. De Israëlische krant Israel Hayom meldde op dinsdag 17 oktober dat een Israëlische bodyguard die voor Swift werkte, terugkeerde naar zijn thuisland om als reservist te dienen in de Israëlische Defensiekrachten (IDF) ter voorbereiding op een grondinvasie van Gaza. Twee dagen later prees de officiële X-account van de staat Israël zijn heraanmelding. De account voegde twee foto’s van de bodyguard toe, één van hem in militaire kledij en de andere van hem naast Swift.

Valse bewering over bodyguard Taylor Swift

Vervolgens beweerde X’s Community Notes, een tool die is opgezet om context toe te voegen aan feitelijk onjuiste en misleidende beweringen op het platform, ten onrechte dat de bodyguard nooit deel uitmaakte van Swift’s beveiligingsdetail. De Community Note haalde een artikel uit de Britse tabloid de Daily Mail aan als bron. Het probleem is echter dat de bewering van de noot onjuist en gemakkelijk weerlegbaar lijkt. De Daily Mail maakt namelijk geen melding van het Arrowhead Stadium, en zegt niets over de bodyguard die voor een locatie zou werken. In feite verwijst het artikel wel naar hem als “Taylor Swift’s bodyguard.”

Bewijs bodyguard Taylor Swift

Wat zeker gesteld kan worden, is dat hij op meerdere gelegenheden en op meerdere evenementen naast Taylor Swift is verschenen tussen mei 2022 en september 2023 en dat de noten van X die dit feit betwisten, onjuist zijn. Het blijkt dat een systeem zoals de Community Notes van X gemakkelijk kan worden gebruikt om onjuistheden te verspreiden. Een voorbeeld hiervan is toen de Community Note met de valse informatie genoeg negatieve beoordelingen ontving om niet meer te worden weergegeven, er al een andere Community Note was die dezelfde onwaarheid herhaalde met genoeg positieve beoordelingen om de plaats ervan in te nemen.

Bodyguard op verschillende evenementen met Taylor Swift

Bellingcat heeft afbeeldingen op het internet gevolgd die aantonen dat hij een regelmatig lid van haar beveiligingsteam leek te zijn, dat teruggaat tot minstens 17 maanden. De bodyguard werd voor het eerst beroemd op het internet in juli toen een video van hem die Swift ijverig escorteert op een concertlocatie viral ging nadat deze was gepost door Barstool Sports. De bodyguard is te zien achter Swift in beelden van de MTV Video Music Awards 2023, die plaatsvonden op 13 september in Newark, New Jersey.

Vóór die tijd was de bodyguard in mei met Swift in New York City, tonen beelden op de roddelsite Just Jared. Daar beschermde hij Swift tegen paparazzi terwijl ze rondhing met de Engelse muzikant Matty Healy van de band The 1975. De bodyguard sprong zelfs over de vijver om agressieve celebrityfotografen van de “Anti-Hero” zangeres af te weren. In januari belemmerde hij het zicht van paparazzi toen Swift dineerde in Londen met de actrices Lena Dunham en Cameron Diaz en de komiek Sacha Baron Cohen.

Conclusie

Het fotografisch bewijs toont aan dat hij de afgelopen 17 maanden regelmatig door Swift is ingehuurd voor beveiligingswerk op meerdere locaties in meerdere landen. Het is duidelijk dat de bodyguard een belangrijk onderdeel van haar beveiligingsteam is geweest en dat de claims van X’s Community Notes onjuist zijn.

Related news