Ongekende stijging van SOA's in Finland

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) in Finland bereikte in 2023 een nieuw record, en de infectiecijfers voor het begin van dit jaar laten geen tekenen van daling zien. Gezondheidsexperts maken zich vooral zorgen over een toename van gonorroe-infecties, die ook in heel Europa toenemen.

Toename van gonorroe-infecties

Vorig jaar registreerde Finland meer dan 1.300 gevallen van gonorroe, een stijging ten opzichte van minder dan 500 in 2020. Meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 19 jaar worden nu vaker gediagnosticeerd met gonorroe dan jongens van dezelfde leeftijd. Infecties onder jongeren zijn vaak asymptomatisch. Het aantal gevallen van gonorroe in Finland verdubbelde in 2022 nadat de coronavirusbeperkingen werden opgeheven.

“We hadden voorheen 300-500 infecties per jaar, maar in 2023 overschreed het aantal de duizend, en in 2022 waren er bijna duizend infecties”, aldus Eija Hiltunen-Back, specialist bij de kliniek voor geslachtsziekten van het Universitair Ziekenhuis van Helsinki.

Antibioticaresistente gonorroe

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt al jaren voor de verspreiding van antibioticaresistente gonorroe. Dit soort gevallen is al naar voren gekomen in Zweden en Denemarken, en volgens volksgezondheidsfunctionarissen is het slechts een kwestie van tijd voordat Finland een resistente stam van de bacteriële infectie zal zien.

Related news