Doorbraak in behandeling baarmoederhalskanker kan sterfgevallen met 35% verminderen

ongeveer een jaar geleden gepubliceerd

Wetenschappers hebben ontdekt dat reeds beschikbare geneesmiddelen kunnen leiden tot een vermindering van 35% in sterfgevallen veroorzaakt door baarmoederhalskanker. Dit wordt gezien als de grootste doorbraak in de behandeling van de ziekte in meer dan 20 jaar.

Nieuwe behandelmethode

Onderzoekers van het UCL Cancer Institute en UCLH beweren dat een korte periode van inductiechemotherapie (IC), voor de standaardbehandeling van baarmoederhalskanker, het chemoradiation (CRT), de terugval- en sterftecijfers aanzienlijk zou kunnen verminderen. Baarmoederhalskanker wordt het meest gediagnosticeerd bij vrouwen in hun vroege dertiger jaren, met ongeveer 3.200 nieuwe gevallen per jaar in het VK. Het is de vierde meest voorkomende kanker bij vrouwen wereldwijd, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

Resultaten van de proef

Uit de proef bleek dat na vijf jaar 80% van degenen met kanker die IC plus CRT - een combinatie van chemotherapie en radiotherapie - kregen, nog leefde en 73% had het niet teruggezien of verspreid. In de reguliere behandelgroep was 72% van degenen met kanker nog in leven en had 64% het niet teruggezien of verspreid. Dr. Mary McCormack, hoofdonderzoeker van de proef, noemde het “de grootste verbetering in uitkomst van deze ziekte in meer dan 20 jaar”.

Reacties op de bevindingen

Dr. Iain Foulkes, uitvoerend directeur van onderzoek en innovatie bij Cancer Research UK, zei: “Timing is alles bij de behandeling van kanker. Het eenvoudige feit van het toevoegen van inductiechemotherapie aan het begin van chemoradiatiebehandeling voor baarmoederhalskanker heeft opmerkelijke resultaten opgeleverd in deze proef.”

Toekomstige implicaties

Omdat de geneesmiddelen die nodig zijn voor IC, carboplatin en paclitaxel, goedkoop, toegankelijk en al goedgekeurd zijn voor gebruik bij patiënten, zeggen de onderzoekers dat ze relatief snel in de standaardzorg kunnen worden opgenomen. Dit zou de eerste verandering kunnen zijn in hoe baarmoederhalskanker wordt behandeld sinds 1999.

Ondanks verbeteringen in bestralingstherapietechnieken, keert kanker terug in tot wel 30% van de gevallen. Volgens Cancer Research UK, dat het onderzoek financierde, is het vijfjarige overlevingspercentage voor baarmoederhalskanker ongeveer 70%.

De voorlopige resultaten werden gepresenteerd op het congres van de Europese Vereniging voor Medische Oncologie.

Related news