Ruim een derde van de volwassenen wil gezonder eten

8 maanden geleden gepubliceerd

Ongeveer 36 procent van de volwassenen in Nederland heeft aangegeven dat ze graag gezonder willen eten, volgens een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2022. Van deze groep geeft 46 procent toe dat ze zich soms laten overhalen om ongezonde voeding te consumeren, terwijl 39 procent het moeilijk vindt om ongezond eten te vermijden.

Moeilijkheden bij het kiezen voor gezond eten

Een deel van de volwassenen (17 procent) die gezonder willen eten, heeft aangegeven dat ze onvoldoende financiële middelen hebben om gezonde producten te kopen. Bovendien vinden velen het moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen ongezond eten, vooral als ze in gezelschap zijn van anderen die ongezond eten. Ook stresssituaties en de aanwezigheid van ongezonde voeding in huis maken het voor velen moeilijk om gezonde keuzes te maken.

Redenen om gezonder te willen eten

De voornaamste reden voor mensen om gezonder te willen eten is om de kans op gezondheidsproblemen of ziekten te verkleinen, dit wordt aangegeven door meer dan de helft van de volwassenen die gezonder willen eten. Andere redenen omvatten het verlangen om zich fysiek fitter te voelen (28 procent) en het streven naar gewichtsverlies, een mooier uiterlijk, of het voorkomen van gewichtstoename (10 procent).

Overgewicht en de strijd tegen ongezond eten

Uit de publicatie blijkt dat meer dan de helft (54 procent) van de mensen met ernstig overgewicht aangeeft dat ze gezonder willen eten. Deze groep vindt het met name moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen ongezond eten in stressvolle tijden of als ze alleen thuis zijn.

Aan de andere kant, blijkt uit het onderzoek dat 58 procent van de volwassenen aangeeft dat ze geen behoefte hebben om gezonder te eten omdat ze al naar eigen zeggen gezond genoeg eten. Voor 5 procent is het geen onderwerp van aandacht en 1 procent vindt gezonde voeding niet belangrijk.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op de publicatie “Nederland in cijfers 2023” van het CBS, die antwoord geeft op een reeks uiteenlopende vragen.

Related news