Gezondheidsnoodtoestand in Peru door toename van dengue gevallen

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Peru heeft een gezondheidsnoodtoestand uitgeroepen in het merendeel van zijn provincies vanwege een stijgend aantal gevallen van dengue (knokkelkoorts). Deze toename valt samen met hogere temperaturen dan normaal, veroorzaakt door het El Nino-weerpatroon.

Een verdubbeling in dengue gevallen

Het aantal geregistreerde dengue gevallen in de eerste zeven weken van dit jaar is volgens het ministerie van Volksgezondheid van Peru twee keer zo hoog als in dezelfde periode in 2023. Er zijn meer dan 31.000 gevallen geregistreerd. “Dit is een ernstig probleem”, zei minister van Volksgezondheid Cesar Vásquez vorige week, voorafgaand aan de noodtoestand. “En het loopt uit de hand.”

Noodmaatregelen

De gezondheidsnoodtoestand stelt de regering van Peru in staat om sneller fondsen over te dragen aan de getroffen regio’s en ook artsen en verpleegkundigen te vervoeren. Het zal 20 van de 24 provincies van het land beslaan, waaronder regio’s die de hoofdstad Lima omringen.

Overbelasting van de gezondheidszorg

Een dengue-epidemie vorig jaar legde druk op het openbare gezondheidssysteem van Peru, toen duizenden medische zorg zochten in spoedkamers. De ziekte wordt verspreid door de Aedys Egypti-mug, die zich voortplant in warme en vochtige omstandigheden. Hoewel de meeste dengue-gevallen lichte symptomen vertonen, kan de ziekte ernstige hoofdpijn, koorts en spierpijn veroorzaken.

Sterfgevallen door dengue

Vorig jaar kostte een dengue-epidemie in Peru 18 mensen het leven, terwijl in de eerste twee maanden van dit jaar al 32 Peruanen zijn overleden aan het virus. In december zei de Wereldgezondheidsorganisatie dat de dengue-epidemie van Peru in 2023 verband hield met regen en hoge temperaturen, die bijdroegen aan de groei van muggenpopulaties, vooral in het noorden van het land.

Related news