Koelvloeistoflek in Russisch ISS-module Nauka

6 maanden geleden gepubliceerd

Het Russische ruimteagentschap Roscosmos onderzoekt een lek in een van hun modules op het Internationaal Ruimtestation (ISS). Het lek werd ontdekt in een koelvloeistof-radiatorcircuit van de Nauka-module. Deze module, gelegen in het Russisch gecontroleerde segment van het ISS, werd in juli 2021 aan het ruimtestation toegevoegd.

Details van het lek

Het lek werd aangetroffen in een externe, backup radiator die in 2010 met een spaceshuttle naar het ISS werd gebracht. Volgens een bericht op het berichtenplatform Telegram, laat Roscosmos weten dat het hoofdthermische controlecircuit van de module normaal functioneert en comfortabele omstandigheden biedt in het leefgebied van de module. Ze benadrukken dat de bemanning en het station niet in gevaar zijn.

Reactie NASA

NASA heeft bevestigd dat hun grondteams de situatie blijven beoordelen. In een update meldden zij dat functionarissen in Houston “vlokken zagen komen uit een van de twee radiatoren” van de Nauka-module. NASA- astronaut Jasmin Moghbeli bevestigde de aanwezigheid van de vlokken vanuit de cupola-vensters, waarna de bemanning werd gevraagd de luiken op de U.S.-segmentvensters te sluiten als voorzorgsmaatregel tegen mogelijke vervuiling.

Eerdere problemen met koelvloeistoflekken

Dit incident voegt zich bij een reeks van mechanische problemen waarmee Roscosmos in de afgelopen jaar heeft moeten kampen. Zo ondervond één van hun Sojoez-ruimtevaartuigen eind 2022 een opmerkelijk koelvloeistoflek terwijl het aan het ruimtestation was bevestigd. Na onderzoek werd geconcludeerd dat een klein object waarschijnlijk het vaartuig had geraakt, waardoor het lek ontstond. Dit lek maakte het voertuig onveilig en leidde tot het lanceren van een vervangende capsule om de bemanning naar huis te brengen.

Ruimte-afval

Het aantal stukken ongecontroleerd afval in de baan van de aarde is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Dit komt deels door eerdere botsingen tussen objecten in de baan en tests met anti-satellietwapens. Roscosmos heeft aangegeven dat het koelvloeistoflek op het Sojoez-ruimtevaartuig waarschijnlijk ook is veroorzaakt door “externe invloeden”.

Related news