Grootste raket ooit ontploft na derde lancering

ongeveer een maand geleden gepubliceerd
  Pexels

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft donderdagmiddag de grootste raket ooit gelanceerd. Hoewel de lancering succesvol was, explodeerde het onbemande ruimtevaartuig bij terugkeer in de dampkring.

Lancering en explosie

Het contact met de Starship-raket werd verbroken op een hoogte van 65 kilometer, ongeveer 45 minuten na de lancering. Dit was de eerste keer dat het ruimtevaartuig de terugkeer naar de aarde oefende, waarbij het werd blootgesteld aan temperaturen van meer dan 1.400 graden.

Geplande crash

Het was al de bedoeling dat de raket zou vergaan. Het ruimtevaartuig zou met een snelheid van 320 kilometer per uur in de Indische Oceaan crashen. Omdat de raket voor de terugvlucht niet veilig hoefde te landen en niet zou worden geborgen, beschouwt SpaceX de vlucht niet als een mislukking.

Verbeterde prestaties

Ondanks de explosie heeft de raket het langer uitgehouden dan bij eerdere lanceerpogingen. Het ruimtevaartuig heeft een hoogte van meer dan 200 kilometer boven de aarde kunnen bereiken en een snelheid van ruim 26.000 kilometer per uur.

Eerdere testvluchten

De Starship-raket, die vanuit de Amerikaanse staat Texas voor een testvlucht onbemand naar de ruimte werd gestuurd, maakte in april vorig jaar zijn eerste testvlucht. Die eindigde ook met een explosie, net als de tweede vlucht in november.

Toekomst van de Starship-raket

De Starship-raket, die uit twee delen bestaat en in totaal 120 meter hoog is, moet verder ontwikkeld worden om astronauten naar de maan te kunnen brengen en weer terug kunnen brengen. De raket is 10 meter hoger dan de Apollo-raketten waarmee ruimtevaarders in de jaren zestig en zeventig naar de maan gingen en weer terugkwamen.

Related news